Umor in samomor v Stražišču pri Kranju

Strelec, 69-letni sodnik porotnik iz Kranja, je ranil soseda in svaka, nato pa ubil svojo sestro in sodil še sebi.

Objavljeno
19. september 2012 12.58
Posodobljeno
19. september 2012 12.58
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Kranj – Na obrobju gorenjske metropole, v Stražišču, je danes dopoldne odjeknilo več strelov. Streljal je 69-letni domačin Marjan Ovin, ki je z zadnjim strelom sodil še sebi. Ubil je svojo štiri leta starejšo sestro Božo Košir in ranil še tri ljudi. Odpeljali so jih v ljubljanski klinični center.

Pretreseni, kakor da ne morejo verjeti, da se kaj takega lahko zgodi tik pod znanima kranjskima hribčkoma, Šmarjetno goro in še bolj obleganim Joštom, so bili pogledi domačinov na Tominčevi cesti. Tu so danes, malo po poldnevu, zvok pretrgali prvi streli, ki so 42-letnega Bineta Benedika po neuradnih podatkih ranili v trebuh in nogo, njegovo 35-letno ženo Andrejo pa v nogo.

Z avtomobilom pred traktor

»Zapeljal je z avtom pred traktor in začel streljati,« je za Delo le nekaj deset minut po streljanju povedal eden od očividcev. Modri traktor s prikolico je obstal sredi ulice. »Naenkrat je začelo pokati. Šla sem ven. Sin je ležal na tleh, njegova žena na njem. Sosed je šel v avto in se odpeljal po ulici navzdol,« nam je opisala Marija Benedik, mati ustreljenega.

Zakonca Benedik z znane stražiške kmetije Pri Matevžu so odpeljali v klinični center. Po dostopnih podatkih sta zunaj smrtne nevarnosti.

Priče na Tominčevi cesti so nam ponovile strelčeve besede, preden je sedel v avtomobil: »Ubil bom še ženo in sina.« Stražiščani so vedeli povedati, da je strelec Marjan Ovin po ločitvi živel v zgornjem nadstropju družinske hiše na Tominčevi, njegova nekdanja žena pa je imela stanovanje v spodnjem nadstropju.

A izpred družinske hiše se je po prvih sproženih strelih nato odpeljal do približno dvesto metrov oddaljene glavne stražiške ulice, na Delavsko cesto, kjer je živela njegova sestra Boža Košir. Pred hišo je parkiral svoj srebrn opel merivo.

»Še deset minut čez dvanajsto sva se z Božo pozdravila. Kmalu zatem je dvakrat počilo. Mislil sem, da mulci pokajo petarde. Kmalu sem slišal sireno, a ta je šla mimo, očitno na Tominčevo, zato niti nisem bil pretirano pozoren, dokler ni, nekaj minut za prvima dvema streloma, počilo še tretjič,« je dogodek opisal eden od sosedov na Delavski cesti, kjer je Marjan Ovin ubil svojo 73-letno sestro in ranil njenega 77-letnega moža Jožeta Koširja ter nato sodil še sebi.

Drugi sosed, ki prav tako ni hotel biti imenovan, je dodal: »Slišal sem pokanje, a nisem bil kaj prida pozoren. Nato pa sem slišal, da sosed Jože kliče na pomoč, in sem šel pogledat, kaj se dogaja.«

Še pozno popoldne so se na ulicah Stražišča zbirali domačini, ki so sprva opazovali reševalce in policiste, nato pa kriminaliste in delo preiskovalne sodnice in tožilke. »Policisti še zbirajo potrebna obvestila, da bi ugotovili motiv streljanja. Pištolo so že zasegli,« je približno dve uri po dogodku pojasnil Leon Keder, tiskovni predstavnik gorenjskih policistov.

S sosedi sprt, s sestro v dobrih odnosih

Po tragičnem dogodku, ki je močno pretresel obrobje Kranja, je glas ulice vedel povedati, da je bil strelec Marjan Ovin, ki se je pred nekaj dnevi vrnil z zdravljenja v jeseniški bolnišnici, v sporu s sosedi.

Z Benedikovimi je bil menda mejaš, pred leti pa so se domnevno zapletli v nepomemben spor zaradi košnje tik ob meji obeh posesti. Po drugi strani pa je bil s svojo sestro, so nam včeraj zatrdili številni domačini, v zelo dobrih odnosih, saj je bil pri njej »vsak dan, dostikrat tudi po večkrat na dan«. Ko se je ločil od žene, mu je menda kuhala prav sestra Boža.

Upokojenega Ovina, ki je bil eden od sodnikov porotnikov na kranjskem sodišču, so znanci lahko videli tudi na malih ekranih, saj je v studiu kot gledalec rad spremljal pogovorne oddaje. Ko so bila pred tremi leti na sporedu Trenja, v katerih so razpravljali o Titu, pa se je v oddaji pojavil kot gost.

Sodeč po zapisih na spletnih straneh, je v tej oddaji pred tremi leti kritiziral Tita. Dejal je, da ga je sram, ker je bil Titov gardist.