Eden za zapahe, drugi domov

Še preden je senat tukajšnjih sodnikov izrekel sodbo za oborožen rop pošte na Brezovici pri Ljubljani, je Edin Eljezi že vedel, da bo z lahkim srcem odkorakal s sodišča. Tožilstvo je zanj umaknilo obtožnico, saj ni dovolj dokazov, da je pošto skupaj z 21-letnim Dominikom Čudnom oropal prav Eljezi.

Objavljeno
24. februar 2011 20.56
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Ko so kriminalisti aprila lani prišli Čudnu na sled, je ta vpletenost sprva zanikal, potem pa vse priznal. A enega leta in 11 mesecev zapora mu sodniki niso prisodili le zaradi priznanja, ampak so imeli tudi dokaze. Forenziki so na ročkah skuterja, uporabljenega med ropom, našli njegove sledi DNK. Dvajsetega aprila lani okrog 17.40 je neznanec (sprva je bil kot ropar v obtožbi omenjen Edin Eljezi) s črno motoristično čelado na glavi vstopil v pošto na Brezovici pri Ljubljani in s pištolo oziroma podobnim predmetom zahteval denar. Zbežal je bogatejši za 750 evrov in prisedel k pajdašu na skuter. Na bližnjem hribu sta skuter zakrila z vejevjem, pot nadaljevala peš, vmes pa skrila še oblačila in odvrgla čelado. Sledi na dvokolesniku so preiskovalce vodile do Dominika Čudna, lastnika skuterja.

Na zaslišanju se je branil, da je dan pred ropom za 150 evrov motor posodil Eljeziju. Pozneje je pojasnil drugačno različico zgodbe. Eljezija je opral krivde in priznal rop. Čeprav je povedal ime in priimek domnevnega pajdaša, so preiskovalci ugotovili, da sploh ne obstaja, saj ga niso nikjer izsledili. Sodišče je prepričeval, da je bil rop izhod v sili, ker da je bil tarča izsiljevalcev. Senat je na viški policiji te navedbe preveril in izkazalo se je, da je izsiljevanje res prijavil, a s preiskovalci ni hotel sodelovati. Vse se je menda začelo avgusta 2008, ko so policisti zaplenili Čudnu ukraden kombi.

Čelado, ki jo je ropar odvrgel v bližnjem gozdu, je šele čez čas našel domačin. Forenziki so jo temeljito pregledali, če bi morebiti našli Čudnove ali Eljezijeve sledi, a ker je dolgo časa ležala na prostem, uporabnih sledi niso našli. Zato tožilstvo ni imelo več dokazov, da je pri ropu sodeloval prav Eljezi, in je obtožbo umaknilo. Tožilka je v sklepni besedi poudarila, da Eljezijevemu zagovoru ne gre povsem verjeti, saj je omenil, da Čudna ne pozna, a policijska evidenca pravi povsem drugače. Skupaj sta že bila obravnavana za druga kazniva dejanja. Sodišče je za Eljezija izreklo zavrnilno sodbo, zato je odkorakal iz pripora, kjer je bil vse od aretacije konec aprila lani.

Za prvoobtoženega so sodniki skoraj povsem sledili predlogu tožilke - ta je predlagala dve leti zapora, prisodili so mu le mesec manj. Niso se strinjali z njegovim zagovornikom, da bi bila zanj, ker je rop priznal in še ni bil pravnomočno obsojen, primerna pogojna kazen. Čeprav res še ni bil pravnomočno obsojen, je na napačno stran zakona po policijskih podatkih stopil že večkrat. Prav zaradi bojazni, da bi znova storil kazniva dejanja, so mu podaljšali pripor do pravnomočnosti sodbe.

Čuden mora Pošti Slovenije vrniti 750 evrov in plačati vse stroške. Predsednica senata je bila odločna: »Mladi ste in sposobni za delo, zato boste poravnali stroške kazenskega postopka in nagrado zagovorniku po uradni dolžnosti.«