Elanovec Robert Ferko bo kazen odslužil z delom v splošno korist

Elan mu je nezakonito izplačal 78.000 evrov nagrade.

Objavljeno
06. oktober 2014 18.36
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Na leto dni zapora, ki ga bo odslužil s 720 urami dela v splošno korist, in 2500 evrov stranske denarne kazni je sodišče po priznanju krivde obsodilo nekdanjega predsednika uprave Elana Roberta Ferka, ki mu tožilstvo očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča in pred sodnika Srečka Škerbca so v sklopu predobravnavnega naroka konec avgusta sprva sedli trije obdolženci. Poleg nekdanjega prvega moža Elana Roberta Ferka še lastnik kadrovske agencije A. S. O. Svetislav Ašanin in vodja kadrovske službe v Elanu Katarina Golmajer.

Napake odkrila posebna revizija

Po ugotovitvah posebne revizije, ki je v Elanu leta 2011 preverila več poslov, je zbodlo v oči domnevno izplačilo nagrade Ferku prek kadrovske agencije A. S. O. V obtožnici je pisalo, da je Ašanin decembra 2010 odredil izdajo računa družbi Elan v višini 77.766 evrov kot poračun storitev za leto 2010 od aprila po pogodbi o medsebojnem sodelovanju za plačilo delavcev, izplačilo računa, kot tudi njegovo likvidacijo, pa je odredil Ferko.

A izkazalo se je, da je bil račun lažen, saj ni bilo nobene podlage za njegovo plačilo, izdan pa je bil, da bi si Ferko tako izplačal nagrado, pri čemer je menda prejel več kot polovico nakazila, del denarja pa je ostal družbi A. S. O kot plačilo za uslugo, je prepričano tožilstvo.

Ašaninu je tožilstvo očitalo tudi, da je kot prokurist A. S. O. na začetku leta 2011 s Ferkom za nazaj, torej za leto 2010, podpisal pogodbi o sodelovanju z Elanom, zatem pa še aneks k tako ponarejeni pogodbi.

Čeprav je Ašanin v preiskavi zanikal očitke, je s tožilstvom vendarle podpisal sporazum o priznanju krivde in se dogovoril za kazen. Okrožni sodnik Srečko Škerbec je tak sporazum na predobravnavnem naroku konec letošnjega avgusta sprejel in Ašaninu izrekel devet mesecev zapora za pomoč pri zlorabi položaja ter po mesec dni zaporne kazni za vsako od treh kaznivih dejanj ponarejanja ali uničenja poslovnih listin ter mu nato v skladu z sporazumom določil deset mesecev zaporne kazni, ki pa jo bo, prav tako v skladu s sporazumom, odslužil z delom v splošno korist, in sicer se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela.

Potem ko je na istem predobravnavnem naroku priznala očitke, je sodbo dočakala tudi soobtožena Katarina Golmajer. Sodišče ji je za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin na predlog tožilstva določilo denarno kazen v višini 40 dnevnih zneskov po 200 evrov oziroma skupaj 8000 evrov. Plačati jih bo morala v 20 mesečnih obrokih po 400 evrov. Golmajerjeva je namreč priznala, da je kot vodja kadrovske službe v Elanu na začetku leta 2011 v aneksu k pogodbi o poslovnem sodelovanju lastnoročno popravila mesec september v april, da bi se skladal s ponarejeno pogodbo.

Ferko priznal krivdo

Ferka, ki mu specializirano državno tožilstvo očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, na prvi narok ob koncu avgusta na sodišče ni bilo, ker je bil dan pred tem hospitaliziran, zato se je o krivdi izrekel na včerajšnjem naroku. Državni tožilec je sodišču povedal, da je Ferko 2. oktobra letos na specializiranem državnem tožilstvu krivdo priznal in s tožilstvom sklenil sporazum o obsegu kazni. Na podlagi tega sporazuma je tožilec sodišču predlagal, naj Ferku za očitana kazniva dejanja prisodi enotno kazen enega leta zapora, ki pa naj ga odsluži s 720 urami dela v splošno družbeno korist. Vsebina in oblika tega dela bosta v skladu z navodili Centra za socialno delo v Domžalah. Predlagal je še, naj sodišče Ferku dosodi še stransko denarno kazen v višini 100 dnevnih zneskov, kar znese 2500 evrov. S sporazumom med obtoženim in tožilstvom se je na predobravnavnem naroku strinjal tudi Ferkov zagovornik, odvetnik Matjaž Kušar.