Erjavec mora umakniti pralni stroj, pritožba ni več mogoča

Višje sodišče je pritrdilo nekdanji smučarki Špeli Pretnar, Erjavec mora iz hodnika umakniti pralni stroj in omaro.

Objavljeno
06. november 2015 09.34
SLO., LJ., STARI TRG, SPELA PRETNAR, 18.6.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Nekdanja alpska smučarka iz slovitega roda vražjih Slovenk Špela Pretnar je izbojevala sodno bitko v sporu s predsednikom Desusa in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Ta mora umakniti pralni stroj in omaro iz predprostora, ki ga deli skupaj s Pretnarjevo, je razsodilo Višje sodišče v Ljubljani.

O razsodbi višjega sodišča, ki je dokončno odločilo v prid nekdanje vrhunske športnice, nosilke šestih zmag na tekmah za svetovni pokal alpskega smučanja, je v današnji izdaji poročal časopis Dnevnik. Pretnarjeva je za Dnevnik povedala, da mora Erjavec pralni stroj in omaro po sklepu sodnikov višjega sodišča umakniti v osmih dneh, proti takšni odločitvi pa ni več nobene pritožbe.

Pretnarjeva, ki je vsega skupaj osvojila trinajst uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu med letoma 1995 in 2000, je proti Erjavcu vložila tožbo zaradi motenja posesti. Za tožbo se je odločila zaradi motečega pralnega stroja in omare, ki so jo Erjavčevi na skupni hodnik namestili brez njene privolitve, motečih predmetov, ki jo ovirajo dostop do stanovanja, pa niso umaknili niti po njeni prošnji.

Pretnarjeva je soseda Erjavčevih v zgradbi v Stari Ljubljani. V njej je včasih stanovala Erjavčeva mama, ki je stanovanje razdelila na dva dela, enega je odstopila sinu, drugega hčeri, hčer pa je svoj del prodala in je zdaj v lasti Pretnarjeve, navaja Dnevnik. V delu, ki ga ima v lasti Erjavec, bivata njegova hči Ines Erjavec, na katero je vpisana dosmrtna služnost, in njen partner Uroš Hočevar. Pred stanovanjema pa je hodnik oziroma sporni predprostor, v katerega sta soseda Pretnarjeve namestila za njo moteči pralni stroj in omaro.

Tožbo vložil tudi Erjavec

Sodišče je pritrdilo Pretnarjevi, da zaradi pralnega stroja, ki stoji ravno nasproti njenih vhodnih vrat, težko dostopa do svojega bivališča, poleg tega stroj povzroča čezmeren hrup in vibriranje. Pretnarjevo je pri dostopu v stanovanje ovirala tudi omara, ki jo njeni sosedje uporabljajo za garderobo.

Na sodni razplet čaka še tožba, ki jo je proti Pretnarjevi vložil minister Erjavec zaradi vznemirjenja lastninske pravice. Erjavec namreč trdi, da gre pri hodniku za predsobo njegovega stanovanja, zato bi po njegovem mnenju Pretnarjeva morala narediti svoj novi vhod skozi notranji atrij hiše. Stanovanje je sicer v prvem nadstropju spomeniško zaščitene stavbe.