Erjavec umaknil pralni stroj, omara ostaja

Karl Erjavec je v zameno za omaro umaknil tožbo proti nekdanji slovenski smučarku Špeli Pretnar

Objavljeno
13. november 2015 17.07
SLO., LJ., STARI TRG, SPELA PRETNAR, 18.6.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Spor med nekdanjo vrhunsko slovensko smučarko Špelo Pretnar in predsednikom Desusa in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki sta ga zanetila pralni stroj in omara, je dobil svoj epilog. Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je namreč s poravnavo končala pravda, v kateri je Erjavec od Pretnarjeve zaradi vznemirjanja lastninske pravice vložil tožbo, težko 21.000 evrov.

»Uspeli smo se poravnati, da ostane omara v hodniku, Erjavec pa umakne tožbo,« nam je povedala Pretnarjeva, ki je bila hkrati vesela, da se je zaključil še ta primer in da ji na sodišče več ne bo treba prihajati. »Žalostno je, da je do vsega tega moralo priti,« še pravi in dodaja, da v vsem tem času nikoli niti za sekundo ni podvomila, da ne bi bilo ugodeno v njeno korist, »ker je šlo za tako absurdno stvar, da te glava boli«. »Me veseli, da živim v pravni državi,« je še dodala. Tako Pretnarjeve kot Erjavca včeraj na sodišču ni bilo, same poravnave pa po koncu naroka Erjavčeva stran ni komentirala.

Hodnik načel medsosedske odnose

Kot je znano, je bila tožba zunanjega ministra proti smučarki vložena zaradi slabih šestih kvadratnih metrov velikega hodnika, ki v večstanovanjski stavbi sredi Stare Ljubljane vodi tako do stanovanja Pretnarjeve kot Erjavčevega, v katerem sicer živita ministrova hči in njen partner. Po takratnem prepričanju Erjavca omenjeni prostor dejansko ni hodnik, ampak predsoba njegovega stanovanja, kar naj bi z drugimi besedami pomenilo, da tega prostora Pretnarjeva sploh ne bi smela uporabljati. Tako tudi ne bi mogla priti do svojega stanovanja, zato bi bila zanjo edina rešitev ta, da bi zgradila stopnice, ki bi se iz atrija hiše povzpele na prvo nadstropje stavbe, kjer živi. Se pa seveda ob tem zastavi vprašanje, ali bi to sploh lahko naredila, saj gre za spomeniško zaščiteno stavbo.

Prostora za omaro nista našla

Po vsej verjetnosti do omenjene tožbe sploh ne bi prišlo, če pred tem Pretnarjeva soseda, Erjavčeva hči in njen partner, ne bi na hodnik in pred njena vhodna vrata postavila omare in pralnega stroja. Ker njene prošnje o umiku predmetov, saj sta ji med drugim oteževala vstop v stanovanje, nista uslišala, se je zaradi motenja posesti s tožbo obrnila proti njima in Erjavcu. In tudi uspela.

Ljubljanski višji sodniki so od Erjavca zahtevali, da mora v roku osem dni, brez kakršnih koli pritoževanj, umakniti tako omaro kot pralni stroj, kar je v začetku tega tedna tudi storil. A očitno sta Pretnarjeva soseda pri tem naletela na težavo, saj v stanovanju prostora za omaro nista našla. Skupaj z Erjavcem so tako le prišli do zaključka, da bi se bilo o tem dobro pogovoriti s Pretnarjevo in tako dokočno rešiti medsosedski spor.

»Vesela sem, da se je zadeva končala. Lahko bi se veliko prej, a se z drugo stranjo ni dalo pogovarjati,« si je včeraj tako oddahnila nekdanja vrhunska slovenska smučarka.