Filmskih tatvin je zelo malo

Trend tatvin vozil se v Sloveniji sicer zmanjšuje, a jih še vedno vsako leto izgine približno tisoč. V zadnjem desetletju je bilo rekordno leto 2003, ko so policisti obravnavali kar 1207 tovrstnih kaznivih dejanj. Od leta 2007 se je število tatvin vozil zmanjšalo pod tisoč, lani, denimo, jih je bilo 937, leto prej pa je izginilo le eno vozilo več.

Objavljeno
26. februar 2011 20.22
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Kriminalisti ugotavljajo, da so se avtomobilski tatovi v zadnjih letih modernizirali, saj klasičnih tatvin s spojem kontaktnih žic tako rekoč ni več. Dobro polovico ukradenih vozil je osebnih (lani 596, predlani 600), sledijo druga motorna vozila, motorna kolesa, tovornjaki ... V policijski statistiki se najde tudi kakšen ukraden avtobus, traktor, delovno vozilo in štirikolesnik. Največ osebnih avtomobilov (približno 60 odstotkov) izmaknejo na območju Policijske uprave Ljubljana, nepridipravi pa najraje delajo ponoči, saj večina avtomobilov dobi »novega lastnika« med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj.

Več let, razen lani, je bilo največ »povpraševanja« po volkswagnih, sledijo renault, audi, bmw in fiat. Nobena skrivnost ni, da večino avtomobilov višjega cenovnega razreda dobi novega lastnika v kateri od vzhodnoevropskih držav. Slovenija je zaradi geografske lege znana tudi kot tranzitna pot ukradenih vozil z zahoda na vzhod. Manj vredni avtomobili po navadi končajo v kateri od »črnih« garaž, kjer jih razstavijo na posamezne dele in namenijo nadaljnji prodaji. Če avto razstavijo, je to za preiskovalce tudi precej trši oreh, da bi tatove kdaj izsledili.

Filmskih tatvin, ko nepridipravi razbijejo steklo, zlomijo volansko ključavnico in za zagon motorja spojijo kontaktne žice, skoraj ni več. Storilci so se modernizirali in za izvršitev tatvin uporabljajo specialno izdelana orodja in elektronske pripomočke. Policisti ugotavljajo, da zelo redko izginejo vozila, v katera so vgrajene kakovostne dodatne alarmne naprave.
Četrtino jih najdejo

Policija na leto odkrije približno 25 odstotkov ukradenih vozil. »Ocenjujemo, da med 80 in 85 odstotkov ukradenih vozil ostane v Sloveniji, preostala pa po tatvini odpeljejo v tujino. Vsako ukradeno vozilo vnesemo v bazo ukradenih vozil in s tem tudi v Interpolovo bazo ukradenih vozil in schengenski informacijski sistem. S tem so o tatvini obveščeni tudi tuji varnostni organi,« je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije na področju kriminalitete.

Vsako tatvino vozila preiskovalci obravnavajo resno, saj gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Na podlagi prijave oškodovanca sprožijo kriminalistično preiskavo, opravijo ogled kraja dejanja, zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine. Kot že rečeno, razpišejo iskanje ukradenega vozila, po potrebi sodelujejo tudi s tujimi kolegi, o vseh ugotovitvah pa obvestijo še državo tožilstvo.

Pomembna je samozaščita

Ker je v Sloveniji registriranih več kot milijon vozil, je verjetnost, da avtomobilskim tatovom v oči pade prav vaš jekleni konjiček, majhna. A možje v modrem kljub temu opozarjajo, da za zavarovanje vozila lahko največ naredijo lastniki sami. Vse pogostejše so kraje avtomobilskih ključev, saj storilci vozilo brez težav spravijo v pogon. Svetujejo tudi, da preden zapustite vozilo, zavrtite volan, da se zaskoči varnostna ključavnica, saj to predvsem amaterskim tatovom lahko prekriža načrte. Alarmna naprava čudežev resda ne bo naredila, a marsikaterega nepridiprava bo odgnala od misli, da bi se lotil prav vašega avtomobila.