FOTO in Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola?

Na štajerski avtocesti pri Arji vasi je prišlo do hude prometne nesreče, v kateri so umrle tri osebe, dve pa sta ranjeni. Policijo smo povprašali, kako ravnati v primeru vožnje v napačno smer.

Objavljeno
02. oktober 2009 09.04
Ka.K./P.B./Ti.K./Ka.Ž.
Ka.K./P.B./Ti.K./Ka.Ž.
Arja vas - V hudi prometni nesreči naavtocestnem odseku med Šempetrom Žalcem so pri Ložnici, ki se je zgodila okoli pete ure zjutraj, so ugasnila tri mlada življenja. V nesreči so bila udeležena štiri vozila, od tega dve tovorni. Po poročanju policije je do nesreče prišlo, ko je osebno vozilo Citroen Xsara picasso pravilno prehitevalo dve tovorni vozili, a mu je nasproti pripeljal 46-letnik v osebnem vozilu in čelno trčil vanj. Xsaro, ki jo je vozil 24-letni Celjan, je odbilo v tovornjak, nakar je v osebni avto trčilo še drugo tovorno vozilo. V hudi nesreči so umrle tri mlade osebe, dve dekleti stari 21 in 22 let ter 24-letni voznik, iz pravilno vozečega avtomobila. Četrta potnica, stara 21 let, pa je bila hudo ranjena, vendar je že iz življenske nevarnosti. 46-letni voznik renaulta scenica, ki je vozil v nasprotno smer in je povzročil prometno nesrečo, pa jo je odnesel s poškodbami.

 

Iz policijske postaje Celje so za delo.si potrdili, da je prvi indikator za potrditev prisotnosti alkohola pri 46-letnem povzročitelju nesreče pozitiven. Več informacij bo na voljo, ko laboratorijsko pregledajo kri in urin. Povzročitelja prometne nesreče so policisti pridržali, tekom dneva pa bodo opravili zaslišanje in podali kazensko ovadbo. Voznik se je v nasprotno smer vozil približno kilometer in pol.

 

Avtocesta med Šempetrom in Arjo vasjo je bila v smeri proti Celju za ves promet zaprta več kot pet ur. Okoli poldneva so vozniki v bližini Vranskega opazili žensko, ki je prav tako vozila po napačni strani avtoceste, vendar se je še pravočasno umaknila z nje.

 

Zaradi radovednežev je v smeri Ljubljane prišlo do naleta vozil.

 

Dars molči

 

Kljub temu, da je nesreča na štajerski avtocesti po podatkih policije že tretja tovrstna nesreča s smrtnim izidom letos, Družba za avtoceste (DARS), ki izvaja videonadzor avtocest, do popoldneva še ni uspela najti ustreznega sogovornika, ki bi zadevo pojasnil. Od njihovega predstavnika za odnose z javnostmi so uspeli izvedeti le, da odsek avtoceste, kjer se je nesreča pripetila, ni pokrit z videonadzornim sistemom, ki sicer avtomatsko javlja ovire na cesti, vendar tudi če bi odsek nadziralii, nesreče ne bi mogli preprečiti.

 

DARS je sicer v začetku leta 2008 na avtocestnih priključkih namestil velike opozorilne table, kot so zapisali, pa se bodo v prihodnje, v kolikor bo to potrebno, odločil tudi za morebitne dodatne ukrepe - dodatno svetlobno signalizacija in možne ovire.

 

Policija: zaradi nepravilne smeri vožnje letos pet žrtev

 

V letošnjem letu do današnjega dne so se na slovenskih avtocestah zaradi nepravilne smeri vožnje pripretile tri prometne nesreče s smrtnimi izidi, v katerih je umrlo skupno pet oseb. V to statistiko je tudi vključena današnja nesreča. V lanskem letu ni bilo tovrstnih smrtnih nesreč. V letošnjem letu do konca avgusta se je na slovenskih avtocestah pripretilo 55 prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci telesno poškodovali zaradi nepravilne smeri vožnje. V lanskem letu je bilo teh nesreč 34. V letošnjem letu do konca avgusta se je na slovenskih avtocestah pripretilo 97 prometnih nesreč z materialno škodo zaradi nepravilne smeri vožnje. V lanskem letu je bilo teh nesreč 100.

 

Policija svetuje, kako ravnati v primeru vožnje v napačno smer

 

Ker je primerov vožnje v napačno smer na slovenskih avtocestah vedno več, smo za nasvet, kako ravnati v takem primeru, povprašali policijo. Ta svetuje, da se umaknemo na skrajni desni pas in po potrebi vozilo tudi ustavimo ter o napačno vozečem vozilu obvestimo policijo na telefonsko številko 113 ali Prometno-informacijski center za državne ceste prek kratke telefonske številke 1970 oziroma na brezplačno tel. številko 080 22 44 z izbiro št. 6 ali na tel. št. 01/518 8 518, lahko pa uporabimo tudi obcestni telefon.

 

Več v videoprispevku!