Prijeli osumljence vloma v skladišče na poligonu v Polhovi jami

Policisti so pri zasegu večje količine orožja ugotovili, da ročna bomba, ki je bila uporabljena za nedeljski bombni napad v Kranju, izvira iz vlomne tatvine v skladišče na poligonu v Povhovi jami pri Pivki.

Objavljeno
29. oktober 2009 15.58
Ma.B./Ka.Ž./STA
Ma.B./Ka.Ž./STA
Ljubljana - Ročna bomba, ki je bila uporabljena za nedeljski bombni napad v Kranju, izvira iz kaznivega dejanja vlomne tatvine v skladišče na poligonu v Povhovi jami pri Pivki, je na novinarski konferenci povedal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Policisti so sicer zasegli večjo količino orožja in prijeli osumljence tega kaznivega dejanja.

 

Predmeti, ki jih je zasegla policija, so bili zaseženi v objektih, ki jih je uporabljal 20-letnik iz okolice Pivke, ki so ga prijeli v Metliki, je pojasnil direktor Policijske uprave Postojna Iztok Štucin. Med zaseženimi predmeti je bila po njegovih besedah tudi listinska dokumentacija, ki nedvomno dokazuje, da gre za orožje, ki izvira iz poligona 208 v Povhovi jami.

 

K razjasnitvi primera bistveno pripomogla hišna preiskava

 

Direktor postojnskih policistov je opisal tudi potek preiskave. Z intenzivnim zbiranjem obvestil o bombnem napadu so postojnski kriminalisti po njegovih besedah začeli na podlagi prijetja štirih osumljencev, od katerih so bili trije prijeti doma z območja PU Postojna.

 

V sodelovanju s kranjskimi kriminalisti so od 26. do 28. oktobra opravili šest hišnih preiskav pri petih osebah. Najprej so preiskovali tri osumljence, prijete v Metliki, stare 20, 25 in 39 let. Kasneje se je preiskava razširila še na 19- in 20-letna osumljenca, kot pomagača pa sta sodelovala tudi dva 17-letnika. Vseh sedem osumljenih je z območja občin Postojna in Pivka.

 

Kot je povedal Štucin, je k razjasnitvi primera bistveno pripomogla hišna preiskava pri 20-letniku iz okolice Pivke, ki je bil prijet v Metliki. Tam so namreč kriminalisti zasegli prve ročne bombe tipa M-75, za katere so ugotovili, da izvirajo iz vloma v poligon v Povhovi jami.

 

V preiskavah na nadaljnjih lokacijah pa so zasegli še lesen zaboj za ročne bombe tipa M-75 s 36 ročnimi bombami, neznano prašno snov, za katero sumijo, da gre za kokain, 242 topovskih udarov M81, 123 vadbenih vžigalnikov za ročno bombo, eno tromblonsko mino, 684 nabojev za tromblonske mine, osem ročnih metalcev min RBR 64 mm M 80, osem ročnih raketometov znamke armbrust in 6 ročnih raketometov oznake RPG-22. Policija sicer pogreša še 20 ročnih bomb.

 

Vse zaseženo orožje in druga pirotehnična sredstva so zaslegli pripadniki specialne enote Generalne policijske uprave. Štucin je pojasnil, da so vse te predmete našli v objektih, ki jih je uporabljal 20-letnik, ki je bil tudi vodja skupine in je bil 27. oktobra pripeljan k preiskovalni sodnici v Koper. Ta je zanj odredila pripor. Dan kasneje je bila prostost odvzeta še Pivčanoma, starima 19 in 20 let, ki sta bila pri preiskovalni sodnici danes dopoldan.

 

Hišne preiskave tudi na območju ljubljanske in postojnske policijske uprave

 

Direktor uprave kriminalistične policije Jevšek pa je glede vloma v pivško skladišče med drugim povedal, da so v tej preiskavi v kriminalistični policiji intenzivno preverjali vse možne različice, pri čemer pa jim je veliko težav povzročalo dejstvo, da niso imeli natančnega podatka o količini in lastnostih ukradenega orožja.

 

Tudi v sklopu teh aktivnosti so 30. junija opravili hišne preiskave pri treh osebah na območju ljubljanske in postojnske policijske uprave. Med drugim so našli so dva ročna raketometa znamke armbrust, brzostrelko, imitatorje kemijskega udara, 255 električnih in mehanskih detonatorjev, 300 plamenstih detonatorjev, ročne bombe, naboje različnih kalibrov, pištole in puške.

 

Orožje odtujeno že pred prijavo vloma?

 

Jevšek je ob tem pojasnil, da izvor omenjenega orožja še ugotavljajo, ni pa mogoče izključiti, da je del tega prav tako iz poligona v Povhovi jami. Po njegovem je tudi možno, da je bilo to orožje odtujeno že pred prijavo vloma, o katerem je bilo obrambno ministrstvo sicer obveščeno 19. maja. Osebe, ki so jim policisti orožje zasegli, so namreč imele dostop do skladišča Uprave za zaščito in reševanje, eden med njimi pa je bil tudi zaposlen na obrambnem ministrstvu.

 

Vse tri osumljene v preiskavi, 28-letnika z območja Ribnice ter 49- in 54-letnika z območja Postojne so kazensko ovadili zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov, je povedal Jevšek. Kot je poudaril, dosedanje ugotovitve kažejo, da tatvini orožja, ki ga je policija zasegla 30. junija, in tistega, ki ga je zasegla v teh dneh v okviru preiskave bombnega napada v Kranju, nista povezani.

 

Sicer pa v kriminalistični policiji po njegovih besedah ugotavljajo, da se na območju zahodnega Balkana področje ilegalne trgovine z orožjem ne umirja. Orožje je v državah Evropske unije vedno bolj iskano, pri čemer Slovenija ni izjema. Slovenijo na področju tihotapljenja zaznamuje njen geo-strateški položaj, saj se nahaja na južni balkanski poti, ki vodi v zahodne države EU, kjer se največkrat nahajajo naročniki, je še pojasnil Jevšek.