Vožnja z ladjo usodna za več turistov

Pred obalo Ohridskega jezera je potonila turistična ladja Ilinden, pri čemer je umrlo 22 ljudi, tri še pogrešajo. Vzrok nesreče sicer še ni znan, po nekaterih podatkih pa naj bi bilo na ladji, ki se je prepolovila in potonila, preveč ljudi.

Objavljeno
05. september 2009 14.34
Mitja Felc
Mitja Felc
Ohrid - Pred obalo Ohridskega jezera je včeraj okoli 10.45 potonila turistična ladja Ilinden, na kateri je bilo več deset potnikov. Kljub hitri pomoči in oddaljenosti nesreče le okoli 200 metrov od obale jezera mnogim turistom, večinoma iz Bolgarije, ni bilo več pomoči, saj so takoj utonili. Število žrtev je kmalu naraslo na 22, tri pa še pogrešajo. Prvi so na pomoč prihiteli obiskovalci bližnjega kampa, ki jim je tudi uspelo rešiti nekaj potnikov. Kmalu se je reševalni akciji pridružila še rečna policija, posebne enote potapljačev in reševalna vozila.

Po tragediji se je odzval makedonski minister za obrambo Zoran Konjanovski, ki je povedal, da je imela ladja opravljene vse tehnične preglede, da pa je bilo na njej večje število potnikov od dovoljenega. Starejša ladja je bila po nekaterih podatkih registrirana za največ 45 ljudi, na krovu pa jih je bilo po nekaterih ocenah 74. Uradni vzrok nesreče še ni znan, vremenske razloge so izključili, saj je bilo v času nesreče povsem jasno in sončno. Očividci pravijo, da je ladja vozila precej hitro, se kar naenkrat prepolovila in potonila, vse pa naj bi se zgodilo v nekaj sekundah. Kot mogoč razlog za tragedijo navajajo trganje jeklene vrvi, ki balansira ladjo, in preveč potnikov na krovu. Skupina turistov je bila na poti, da si ogleda samostan Sv. Nauma, ki leži tik ob albansko-makedonski meji.

Ker je med mrtvimi največ bolgarskih državljanov, je makedonski premier že stopil v stik z bolgarskim kolegom. Včeraj so sklicali tudi izredno sejo makedonske vlade. Na Ohridsko jezero so se kmalu po tragediji odpravili makedonski predsednik Gjorge Ivanov, premier Nikola Gruevski, notranja ministrica Gordana Jankuloska, minister za transport in telekomunikacije Mile Janakieski, ki je iz moralnih razlogov ponudil svoj odstop, minister za zdravje Bujar Osmani ter predstavniki bolgarskega veleposlaništva v Skopju. Makedonska vlada pa je za danes sklicala dan žalovanja.

V dežurni službi Ministrstva za notranje zadeve so nam včeraj popoldne povedali, da nimajo podatkov o tem, da bi bili na krovu nesrečne ladje tudi slovenski državljani.

Iz NeDela