Franca Kanglerja ujezil policijski zaznamek

Bivši podžupan Janez Ujčič ni potrdil zapisa, da bi Kangler »radarsko« pogodbo podtaknil v podpis enemu od podžupanov.

Objavljeno
22. december 2015 16.13
regent/radarji
Robert Galun
Robert Galun

Maribor - »Franc Kangler name v zvezi s podpisovanjem pogodbe ni izvajal nobenega pritiska in ni zahteval, da bi podpisal kaj, ne da bi se jaz strinjal,« je poudaril Janez Ujčič, nekdanji mariborski podžupan. Ujčič je namreč v imenu Mestne občine Maribor (MOM) podpisal razvpito pogodbo z družbo Iskra Sistemi, ki je bila podlaga za vzpostavitev radarskega sistema.

Ujčič je povedal, da projekt avtomatizacije cestnega prometa ni spadal v njegovo področje dela. Ni bil na nobenem sestanku niti ni imel na to temo nobenih pogovorov, o zadevi je bil seznanjen le na splošno kot mestni svetnik.
Dejal je, da je Kanglerjeva tajnica tistega dne, ko je podpisal pogodbo, okrog poldneva k njemu prinesla kup pogodb, med njimi tudi »radarsko«: »Vse sem pregledal, vključno s to sporno. Ker je bila opravljena predhodna vsebinska kontrola vseh pristojnih služb in so jo vsi potrdili, tudi mestni svet, sem jo podpisal v dobri veri, da je vse v redu.« Razloga, da je ne bi podpisal, ni imel, je pojasnil.

»Kolikokrat ste podpisali pogodbe v času moje odsotnosti?« je zanimalo obdolženega Kanglerja. »Štirikrat ali petkrat. Tudi drugi podžupani so jih.« »Se pravi, da je bila to praksa?« »Da,« je odvrnil Ujčič. Po njegovih besedah je bilo treba tedensko podpisati tudi do 60 pogodb.

Kangler je zatem Ujčiča spomnil na policijski zaznamek, kjer se je znašel zapis »Ujčič med razgovorom omeni, da sicer ne more trditi, lahko pa sumi, glede na vse, kar se je z radarji dogajalo, da župan Franc Kangler namenoma ni podpisal pogodbe in jo je v podpis podtaknil enemu od podžupanov«, vendar je iz Ujčičevega pojasnila razbrati, da kriminalistom tega ni povedal oziroma ne v takšni obliki. »To je že peta priča, ki govori drugače, kot so pisali kriminalisti,« je bil nejevoljen Kangler. »Policija je želela z ustrahovanjem prič z izsiljenimi izjavami bremeniti mene in vse ostale obdolžene.«

Bivša vodja finančne službe MOM Marija Kaučič se je pravtako srečala s kriminalisti, celo med osumljenci se je znašla, je med izpraševanjem priče razkril Kangler. »Ste dobili v roke odredbo, kjer piše, da ste osumljeni kaznivega dejanja?« »Da.« »Kdo vam jo je vročil?« »To smo dobili pri bivšem direktorju Žuli.« »Kdo vam jo je vročil, Žula ali policija?« »Tega se zdaj ne spomnim.« »Ste jo pa dobili v roke?« »Sem.« »Jaz je nisem dobil,« je pripomnil Kangler.
Kaučičeva je pojasnila, da nanjo ni nihče pritiskal v smeri, kdo bi moral dobiti posel in pod kakšnimi pogoji. Bi pa ukrepala, če bi jo finančno ministrstvo, kjer da je pogodba ležala pol leta, pravočasno opozorilo na morebitno nepravilnost. Šele kasneje je namreč postalo jasno, da bi moral biti posel z Iskro del načrta razvojnih programov občine.

Poleg Kanglerja so se na zatožni klopi znašli šef občinskega urada za komunalo in promet Vili Eisenhut, Tomaž Vrčko iz podjetja Iskra Sistemi in Boštjan Ferk z Inštituta za javno-zasebno partnerstvo. Tožilstvo bivšemu mariborskemu županu očita, da je postopek javnega naročila in izvedbo javno-zasebnega partnerstva izpeljal na način, ki je ustrezal družbi Iskra Sistemi. Ostali obdolženci so mu pri tem pomagali, vztraja tožilka Katja Arnuš.

Vrednost investicije je namreč s prvotnih 5,6 poskočila na skoraj 30 milijonov evrov, saj je Iskra predlagala poplačilo investicije iz prometnih prekrškov. A kot je v zagovoru poudarila Eisenhut, je spremenjeno ponudbo potrdil mestni svet, zato je po njegovem prepričanju on tisti, ki se je odločil za obnovo celotnega semaforskega sistema na način, kot ga je predstavila Iskra.