Bdel naj bi nad prometno varnostjo,
 pa je zbiral kazenske točke in ponarejal

Nekdanji direktor agencije za varnost v prometu si je privoščil skorajda neverjetno, zdaj kandidira za župana Postojne.

Objavljeno
19. september 2014 16.37
Franc Pojbič na novinarski konferenci Agencije za varnost prometa, v Ljubljani 16. Avgusta 2013.
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Precej odločne in ostre besede so nekoč letele iz ust Franca Pojbiča o tem, kako bo uredil področje cestnega prometa in discipliniral voznike, a bi, kot kaže, moral začeti pri sebi. Kot voznik je rad zbiral kazenske točke, za nameček je menda predložil še ponarejeno potrdilo. Časnik Dnevnik poroča, da je preiskava nekdanjega direktorja agencije za varnost prometa potrdila sum ponarejanja listin in da bodo Franca Pojbiča, ki je v postopku odvzema vozniškega dovoljenja poskušal pretentati sodišče, tudi kazensko ovadili.

Pojbiča, ki ga je na direktorski stolček agencije tik pred padcem postavila druga vlada Janeza Janše, je po polletnem mandatu, ko je vodenje vlade prevzela Alenka Bratušek, zamenjal Igor Velov. Niti po pisanju medijem in na vrsto drugih naslovov, kako je sam najprimernejši kandidat za prvega moža agencije, ki skrbi za prometno varnost, niti po izstopu iz stranke SDS (da bi ob izbiri direktorja izpadel politično neomadeževan) se niso Pojbiču uresničile želje.

Čas in pregled dokumentacije na agenciji za varnost prometa sta razkrila njegove domnevne grehe, zaradi katerih se postavlja resno vprašanje, kako so nekoga s tako pestro prekrškovno preteklostjo v cestnem prometu sploh postavili na vrh agencije.

Vse kaže, da je bil Pojbič v času vodenja agencije na preizkusni dobi pred odvzemom vozniškega dovoljenja, borec za prometno varnost pa je menda zaradi neodgovorne vožnje že ostal brez izpita (neuradno zaradi vožnje pod vplivom alkohola), ponovno ga je domnevno pridobil leta 2010. Dve leti pozneje se je znova znašel v podobnem položaju, a je na podlagi zdravniškega spričevala dosegel odlog ukrepa odvzema dovoljenja s preizkusno dobo dveh let.

V tem času bi moral po pravilih obvezno opraviti izobraževalno delavnico za prometne prekrškarje, a je ni. Kmalu po odlogu odvzema dovoljenja je sodišču predložil potrdilo celjskega zdravstvenega doma, da se je vključil v program. Da se je programa res udeležil in ga uspešno opravil, je sodišču sporočil maja letos, na dokazilu pa je uradni žig agencije za varnost prometa.

Lani jeseni je javnost šokirala obširna kriminalistična preiskava o ponarejenih potrdilih prekrškarjev in lažnivih udeležbah na tečajih varne vožnje, zato se je praksa preverjanja dodatno zaostrila, kar pa je na površje navrglo tudi domnevno ponarejeno listino, ki jo je predložil Pojbič.

Pokazalo se je, da agencija takšne listine ni izdala, nekdanjega šefa pa menda ni bilo niti med slušatelji niti med plačniki delavnice. Vse kaže, da se je Pojbič po prometnih prekrških zapletel še v kaznivo dejanje. Dnevnik piše, da gre za nekakšno »zlepljenko«. Sestavljanje dokumentov je sicer blizu stranki SDS, ki ji je bil Franc Pojbič dolga leta zvest, njegov brat Marijan Pojbič pa je prav tako poslanec te stranke.

Pojbič bo moral, tako kaže, znova obiskovati šolo vožnje in opraviti vse potrebne korake za ponovno udeležbo v cestnem prometu. Celjsko okrajno sodišče je preklicalo odlog in preizkusno dobo, zato so izdali sklep, s katerim Pojbiču preneha veljati vozniško dovoljenje. Prekrškar je zdaj vse upe postavil na celjsko višje sodišče, kamor je pred dnevi poslal pritožbo.

»Nič ne vem o tem,« je bil kratek Pojbičev odgovor, ko smo ga poklicali za njegovo različico zgodbe. Pred časom je bil nekoliko bolj zgovoren, a je še vedno vse očitke zanikal in jih označil za konstrukt. Na naše izrecno vprašanje, ali je pripravljen predložiti potrdilo, da nima kazenskih točk, je naprej navrgel, da takšno potrdilo sploh ne obstaja, kar seveda ne drži. Sklenil pa je, da »javnosti ne bo dokazoval svoje nedolžnosti«. Javnosti morda res ne, jo bo pa moral na sodišču.

Pojbič si zdaj želi postati župan Postojne, pred časom pa je navkljub vsem domnevnim grehom brez sramu kandidiral celo za šefa protikorupcijske komisije.