Goljuf s pomočnikom naročil blago, a ga ni plačal?

Drago Funkel, eden najbolj razvpitih goljufov pri nas, zahteva združitev postopkov.

Objavljeno
04. junij 2017 22.02
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – Drago Funkel, ki v zaporu prestaja nekaj več kot osemletno zaporno kazen zaradi goljufij, je na ljubljanskem okrajnem sodišču dejal, da ni kriv in da zavrača vse obtožbe iz obtožnice. Tokrat mu tožilstvo očita, da je v drugi polovici leta 2007 skupaj z Alešem Fistrom pet podjetij ogoljufal za okoli 192.000 evrov. Prek slamnatega podjetja sta naročala blago in ga nikoli plačala.

Drago Funkel se je tokrat znašel pred sodnikom ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi obtožb tožilstva, ki so jih pripravili že leta 2010. Tožilstvo mu očita, da je v sostorilstvu z Alešem Fistrom izpeljal veliko goljufijo, saj sta od podjetja Bofex oziroma sedanjega Big Benga naročila za 112.000 evrov blaga, vendar ga nista plačala. Podobno sta, jima očita obtožba, v drugi polovici leta 2007 izpeljala tudi več navadnih goljufij in podjetje Stol oškodovala za 40.000 evrov, podjetje Jez za 19.000 evrov, podjetje Martin za 11.000 evrov in Terra RB za 10.000 evrov. Kot so na predobravnavnem naroku povedali predstavniki podjetij Big Beng, Jez in Stol, bodo uveljavljali premoženjskopravne zahtevke.

Grozi zastaranje

Vendar Funkel na tokratnem predobravnavnem naroku krivde ni priznal, pravzaprav ne priznava ničesar iz obtožnice. Predlaga zaslišanje 13 prič, ki naj bi jih zaslišali kronološko, tako da bi pojasnili dogajanje. Vendar še ni jasno, ali se bo glavna obravnava začela v Ljubljani ali v Mariboru. Funklova zagovornica je namreč opozorila, da poteka zoper njega v Mariboru še en podoben postopek in je že napovedana glavna obravnava. Zato na podlagi stališča vrhovnega sodišča predlaga združitev postopka, saj naj bi šlo za isto obdobje in za podobna kazniva dejanja.

Tožilstvo se zaradi nepopolnih podatkov o predlogu obrambe ni izreklo, vendar bo sodišču v kratkem poslalo svoje mnenje. Tako bo kmalu znana odločitev, kje se bo nadaljevalo sojenje 53-letnemu Nazarčanu. Zaradi zavlačevanja pa obstaja tudi možnost, da Funkel v tem primeru ne bo odgovarjal v delu obtožb glede goljufij, ker oktobra zastarajo. Kar pa ne velja za del obtožbe o veliki goljufiji.

Zbežal na Hrvaško

Sicer pa si je Funkel prislužil naziv enega največjih goljufov pri nas, saj naj bi po neuradnih podatkih zakrivil več kot 200 kaznivih dejanj in oškodovance po vsej Sloveniji olajšal za več kot milijon evrov. Zdaj, na primer, tečejo postopki zoper njega v Celju, Mariboru in Kopru, obenem pa je zoper njega odprtih še enajst postopkov, za katere pa država Slovenija potrebuje odobritev Hrvaške.

Konec leta 2011, ko bi se Funkel moral zglasiti na prestajanju kazni zaradi goljufij s prestižnimi avtomobili – obsojen je bil na osem let in dva meseca zapora ter 10.000 evrov denarne kazni, ker je s sostorilcem Iztokom Perčičem z goljufijami različne lizinške hiše oškodoval za več kot 700.000 evrov –, je pobegnil iz države. Za njim je bila razpisana mednarodna tiralica. Hrvatje so ga, kljub temu da je s ponarejenimi dokumenti spreminjal identiteto, aretirali maja 2013 in julija izročili Sloveniji.

Je v še več kazenskih postopkih, a so mnogi obstali, ker se sklicuje na tako imenovano načelo specialnosti. Pravosodni organi namreč čakajo na hrvaško odobritev sojenja, ker v slovenski zahtevi za Funklovo izročitev niso bile oziroma niso mogle biti navedene vse njegove obtožnice, zato mora zdaj Hrvaška vse druge odobriti posebej.