Goljufali s plačilnimi karticami

Policisti Policijskih postaj Kozina, Sežana, Postojna in Cerknica so podali skupno kazensko ovadbo zoper storilce, ki so s protipravno pridobljeno plačilno kartico opravljali nakupe goriva in dobroimetja na plačilne kartice ter plačila cestnin.

Objavljeno
09. oktober 2009 12.00
Ponarejene plačilne kartice
Ma.B.
Ma.B.
Koper - Policisti Policijskih postaj Kozina, Sežana, Postojna in Cerknica so 23. septembra na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali skupno kazensko ovadbo zaradi suma goljufije. Kazniva dejanja so bila izvršena v času od 13. marca do 6. julija letos, in sicer tako, da so storilci s protipravno pridobljeno SHELL plačilno kartico opravljali nakupe goriva za svoja osebna in tovorna vozila na različnih bencinskih servisih in nakupe dobroimetja na DARS plačilne kartice ter plačila cestnin.

V tem času so policisti Policijske postaje Kozina zbrali dokaze, da je eden izmed osumljenih storilcev navedenih kaznivih dejanj 38-letni dvojni državljan Hrvaške in Srbije. Osumljeni je bil na podlagi razpisa 21. septembra prijet na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje, ko je nameraval vstopiti v Slovenijo.

Policisti so v preiskavi ugotovili, da naj bi osumljeni v sostorilstvu z vsaj dvema državljanoma Srbije storil 24 kaznivih dejanj, ko je s protipravno pridobljenimi plačilnimi karticami v lasti poljskega in madžarskega podjetja izvrševal goljufije na različnih bencinskih servisih in cestninskih postajah na območju Cerknice, Postojne, Sežane in Kozine. Osumljeni naj bi lastnike plačilnih kartic s temi dejanji oškodovali za približno 12.000 evrov. Na podoben način naj bi izvrševali goljufije tudi v drugih državah Evropske Unije.

Osumljeni državljan Srbije, ki je bil prijet na mejnem prehodu Obrežje, je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki zanj po zaslišanju ni odredil pripora.