Bankrot občine Štore: dokumentacijo odnesla poplava

Večini prič, vabljenih na sojenje trojici, ki je obtožena, da je občino Štore pahnila v bankrot, je že zbledel spomin.

Objavljeno
08. oktober 2014 17.57
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje - Na sojenju trojici, ki je obtožena, da je z namenom, da bi sebi ali drugim pridobila veliko premoženjsko korist, pahnila v bankrot občino Štore, so danes zaslišali številne priče. Ker gre za kaznivo dejanje izpred desetih let, je večini prič že zbledel spomin.

Na celjskem okrožnem sodišču so na sojenju nekdanjemu direktorju družbe Hudournik v stečaju Stanku Zakelšku, nekdanjemu štorskemu županu Francu Jazbecu in nekdanji direktorici občinske uprave Irenci Ocvirk nameravali zaslišati kar 14 prič, vendar nekatere niso dvignile vabila. Prve zaslišane priče so praviloma ostale pri izjavah, ki so jih dale pred štirimi leti preiskovalnemu sodniku. Čeprav so odgovarjali tudi na vprašanja, so vsi opozarjali, da jim je zbledel spomin.

Pooblaščena revizorka v času prisilne poravnave družbe Hudournik Marija Završnik je izpovedala, da je svo dokumentacijo pred desetimi leti predala stečajni upraviteljici Tanji Praprotnik, ki je že prej izpovedala, da je dokumentacijo odnesla poplava. Završnikova je še izpostavila, da bi bila občina bistveno na boljšem, če bi šla družba že takrat v stečaj. Violeta Zemlič iz Poštne banke Slovenije je izpovedala, da niso bili nič prikrajšani, ker so sklenili dobro dodatno zavarovanje.

Finančni upniki tudi sicer niso bili oškodovani, ker jih je občina že poplačala ali pa jim še vrača dolgove. Gre za dajanje občinskih poroštev Hudourniku, ki so zaradi neplačevanja obrokov prešla v breme občine. Štorska občina mora bankam od skupno treh milijonov dolga odplačati še skoraj milijon evrov.

Zakelška obtožnica bremeni, da je kot direktor Hudournika od leta 1999 do 2004 najemal kredite pri različnih bankah in finančnih družbah, pri tem pa mu je pomagal Jazbec, tako da je v imenu občine nudil bankam zavarovanja in poroštva za odplačila kreditov. To je počel brez vednosti občinskega sveta in v nasprotju z določili statuta občine. V enem primeru je sodelovala tudi Ocvirkova, ki je bila v obdobju od 2002 do 2007 vodja občinske uprave občine Štore.