Goran Walker deložiran zaradi brezbrižnosti

Laščana so že drugič vrgli iz stanovanja ministrstva za obrambo, zdaj pa mu grozi še zapor.

Objavljeno
26. september 2012 20.41
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Laško, Celje – Včeraj so iz stanovanja bloka ob Rimski cesti v Laškem že drugič izselili Gorana Walkerja. Deložacijo je doseglo ministrstvo za obrambo, zaradi predlanske nasilne vrnitve v stanovanje pa Walkerju grozi, da mu bodo pogojno kazen spremenili v zaporno.

Triinštiridesetletni Goran Walker je včeraj zjutraj poslal medijem klic na pomoč, v katerem trdi, da ga nameravajo po krivici izseliti in da mu kršijo vse pravice.

»Vprašanje lastništva stanovanja se vleče že 21 let, odkar mi Republika Slovenija dolguje pravico do odkupa po tedanjem Jazbinškovem stanovanjskem zakonu,« je zapisal Walker.

Ministrstvo za obrambo (Mors) z njim ni nikoli sklenilo najemne pogodbe, ministrstvo pa da si stanovanje lasti na podlagi državne uredbe o prenosu vojaških nepremičnin JLA v last Republike Slovenije. Walker ni zadovoljen niti s pravno pomočjo, ki mu jo je brezplačno dodelilo sodišče.

»Prejšnji teden sem bil vabljen k predsedniku pristojnega sodišča v Celju, ki me je opozoril na stališče sodišča do mojih zadev, postopanje odvetnikov pa se mu je zdelo nesprejemljivo. Poklical je odvetnika Aleksandra Cmoka, naj opravi svoje delo in mi pomaga prestaviti deložacijo, dokler se zadeve ne bodo razjasnile in uredile,« je sporočil Walker in dodal, da Cmok tega ni dosegel.

»Moje stanovanje je moj dom, v katerem živim že od rojstva, dokler je bilo to mogoče, sem izpolnjeval vse svoje obveznosti. Stanovanje mi pomeni vse, tu so umrli tudi moji starši, zanj sem se boril in žrtvoval življenje med osamosvojitvijo kot pripadnik Teritorialne obrambe in je moja zadnja vez s civilizacijo,« je zapisal Walker.

Odvetnik Aleksander Cmok iz Odvetniške pisarne Cmok in Praznik je včeraj pojasnil, da je primer v začetku septembra od Okrožnega sodišča v Celju dobil za ponujanje brezplačne pravne pomoči v obliki prvega pravnega nasveta.

Pred njim sta bila za brezplačno pravno pomoč Walkerju določena odvetnika Velimir Cugmas iz Slovenskih Konjic in odvetnik Joško Gregurovič iz Šentjurja. Toda Walker po razgovoru s Cmokom ni dostavil dokumentov, češ da jih nima.

»Po vpogledu v sodni spis sem ugotovil, da teče izvršilni postopek na izpraznitev stanovanja na podlagi pravnomočne zamudne sodbe iz leta 2005, da Walker ni dvignil tožbe, nanjo ni odgovoril in da je sodišče potem izdalo sodbo, ki je postala pravnomočna in izvršljiva,« je povedal Cmok.

V stanovanje se je nasilno vselil

Walker je bil iz stanovanja po pravnomočni sodbi deložiran že predlani, vendar se je potem vanj spet nasilno vselil, zato ga je Mors kazensko ovadil in po Walkerjevi pritožbi na višjem sodišču znova dosegel sklep o izpraznitvi stanovanja. Odločba je bila pravnomočna in izvršljiva maja 2012.

»Kljub temu sem poskušal doseči odlog izvršbe, čeprav za to nisem bil zadolžen s sklepom sodišča, včeraj pred deložacijo pa mi je celjsko pravobranilstvo sporočilo, da Mors noče privoliti v odlog, ker je na stanovanju nastal velik dolg. Walker ne plačuje ne najemnine ne stroškov, stanovanje pa je delno uničeno,« je še povedal Cmok.

Za danes je v Celju razpisana tudi obravnava v zvezi z Walkerjevo nasilno vselitvijo v stanovanje, zaradi česar je bil obsojen na štiri mesece zapora, pogojno na leto. Bati se je, da bo sodišče pogojno obsodbo odpravilo in bo moral na svoj dom v Laškem tako navezani stanovalec oditi v zapor.