Gorazdu Pereniču za šeškanje sodelavk pogojna kazen

Perenič v sodnem pregonu vidi politične igrice, ki so ga stale položaj državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo.

Objavljeno
10. november 2011 18.44
Posodobljeno
11. november 2011 05.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - »Kot da bi bili v srednjem veku in je bil obsojen, ker sodišče ne sprejema nenavadnih spolnih praks,« je odvetnik Mitja Jelenič Novak včeraj komentiral odločitev sodišča, ki je zaradi šeškanja podrejenih obsodilo Gorazda Pereniča.

»To sploh ni nenavadno, saj spletni mediji vsak dan dajejo tovrstne nasvete,« pa je o šeškanju povedal še Perenič.

Leto in dva meseca zapora, ki pa mu ga ne bo treba odsedeti, če v dveh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja, je po mnenju senata pod predsedstvom sodnice Alenke Gregorc Puš primerna kazen za dve kaznivi dejanji kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja.

Perenič v sodnem pregonu vidi politične igrice, ki so ga stale položaj državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo pod takratnim vodstvom Gregorja Viranta.

Samozavestno in brez sramu je na sodišču povedal, da se je najprej z nekdanjo sodelavko Sabahat K., pozneje pa še z njeno sestro Suzano šel spolne igrice s šeškanjem, ki jih je občasno popestril še s pripomočkom - kuhalnico.

A to so bila po njegovem le razmerja med odraslimi ljudmi. Sabahat K. je pri njem začela delati že kot študentka, pridnost in zagnanost sta jo pripeljali celo na direktorski položaj.

Prijavila ga je, ker jo je od konca oktobra 2003 do konca marca 2004 v njegovem in njenem stanovanju spolno nadlegoval, njegovo izživljanje pa je bila menda prisiljena večkrat na teden trpeti zato, da ne bi izgubila službe ali stanovanja.

Na ukaz mu je menda legla na kolena, nato pa jo je božal in tepel s kuhalnico po zadnji plati. Po njenem mnenju je zlorabil položaj zaradi potešitve spolnega nagona, saj je imel ob takem šeškanju erekcijo. Enako zlorabo je prijavila tudi njena sestra Suzana.

Gorazd Perenič, ki ji je po dogodkih s sestro priskrbel službo na ministrstvu, jo je menda zlorabljal decembra 2004 in aprila 2005. Nazadnje je, kot trdi tožilstvo, pretrpela 30 udarcev po zadnjici, on pa da je pri tem doživel orgazem.

Po mnenju sodišča je Perenič izkoristil izjemno slab socialni položaj sester - ena je pred tem za majhno plačilo delala v McDonaldsu, druga je bila natakarica. V strahu pred izgubo službe sta ga ubogali.

Predsednica senata je povedala, da je senat njuni izpovedi o tem, da jima ta tudi za sodišče nenavadna spolna praksa ni ustrezala, sprejel kot verodostojni. Kot najbolj objektivno pričo je senat označil prijateljico sester, ki je s Suzano K. tudi živela - ta je povedala, da je sostanovalka iz službe večkrat prišla potrta in da je imela občutek, da se Pereniča boji.

Zagovornik Jelenič Novak, ki se bo na sodbo pritožil, je sodnike včeraj neuspešno poskušal prepričati, da sta kvečjemu sestri ravnali nemoralno, saj sta Pereniča preračunljivo izkoristili, da sta v kratkem času dosegli nekaj, kar jima sicer najbrž ne bi uspelo.

Ena je postala direktorica njegovega podjetja Perenič svetovanje, povišal pa jo je celo potem, ko mu je rekla, da se teh igric noče več iti, kar se po mnenju zagovornika ne sklada z domnevnimi grožnjami, da bo izgubila službo, če ga ne uboga.

Po vsem trpljenju je v isto službo pripeljala celo sestro, ki je iz natakarice postala tajnica v kabinetu ministra za javno upravo. Obe sta hodili z njim na Tenerife, več prič pa je povedalo, da je bil s Sabahat v intimnem razmerju.

Nič slabega o njem ni vedelo povedati tudi več Pereničevih nekdanjih deklet. Po mnenju zagovornika sestrama tovrstna spolna praksa morda res ni ugajala, vendar sta v njej vztrajali iz koristoljubja - da se mu je zdelo tako, je na sojenju povedal tudi nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant.

A je sodišče, ki se je spraševalo tudi o motivu sester - po besedah sodnice sta sami dali odpoved, kar je nelogično, če ju je gnalo koristoljubje -, bolj prepričal tožilec Matija Benulič, ki je izpostavil, da je Sabahat K. sestro pripeljala v službo šele dalj časa po tem, ko sama ni bila več žrtev Pereničevih spolnih igric.

Za Pereniča je predlagal primerno pogojno kazen, senat pa mu je za vsako od kaznivih dejanj naložil osem mesecev zapora in nato izrekel enotno kazen.

Šeškanje ni nenavadno in je čedalje bolj priljubljeno, pravi Gorazd Perenič, ki je na sodišče kot vedno prišel nasmejan.