Gorski reševalci ta konec tedna niso počivali

V soboto okrog ene ure popoldne je pri plezanju v Turski gori v Kamniških Alpah v občini Solčava zdrsnilo planincu, ki je pristal 200 metrov niže in poškodovan obležal na melišču. Ta konec tedna si bo zapomnil tudi smučar, ki je na Podlesu v Kranjski Gori v nedeljo smučal zunaj urejenega smučišča, saj je pri tem padel v jarek in izgubil zavest.

Objavljeno
27. februar 2011 22.15
Ju.P., kronika
Ju.P., kronika
Celje, Kranj - Tudi ta konec tedna je veliko ljudi svoj prosti čas preživelo bodisi na smučiščih bodisi v gorah, ki so pozimi še posebno lepe. A ker nesreča ne počiva, so imeli nekaj dela tudi gorski reševalci in ekipe helikopterskih reševalcev. V soboto je po poročanju republiškega centra za obveščanje okrog ene ure popoldne pri plezanju v Turski gori v Kamniških Alpah v občini Solčava zdrsnilo planincu, ki je pristal 200 metrov niže in poškodovan obležal na melišču. Reševalci postaje GRS Celje so s pomočjo helikopterja slovenske vojske in dežurne ekipe za reševanje v gorah poškodovancu dali zdravniško pomoč in ga prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Okrog pol šeste ure zvečer pa je pri sestopu z vzpetine Sv. Jakoba v občini Preddvor na poledeneli poti zdrsnilo planinki, ki si je pri tem poškodovala nogo. Posredovali so gorski reševalci iz Kranja, ki so planinki dali pomoč in pomagali kranjskim reševalcem pri prenosu poškodovane do reševalnega vozila, s katerim so jo nato odpeljali v jeseniško bolnišnico.

Ta konec tedna si bo zapomnil tudi smučar, ki je na Podlesu v Kranjski Gori danes smučal zunaj urejenega smučišča, saj je pri tem padel v jarek in izgubil zavest. Poškodoval se je tudi deskar, ki je padel na smučišču snežni park v Kranjski Gori; pri padcu si poškodoval hrbtenico. Na kraju so ga oskrbeli reševalci smučišča, nato pa so ga s policijskim helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.

Več sreče je sicer imel alpinist, ki je v soboto dopoldne preživel bližnje srečanje s plazom. Pet minut po deseti uri zjutraj se je namreč na severnem pobočju Begunjščice v občini Tržič sprožil snežni plaz, dolg 250 in širok 50 metrov, ki je s seboj odnesel alpinista. Na pomoč so mu odhiteli gorski reševalci iz Tržiča, ki so pregledali plaz in ga našli - živega in zdravega.