Gostinski lokal Ribičija zgorel do tal, lastnik s prstom kaže na gasilce

Mariborčan Zlatko Horvat, ki mu je zabavišče Ribičija pogorelo do temeljev, poklicne gasilce obtožuje slabe organiziranosti.

Objavljeno
21. april 2017 11.02
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor − Policisti in kriminalisti so zjutraj prečesavali pogorišče znanega mariborskega zabavišča Ribičija, potem ko so 250 kvadratnih metrov veliko leseno zgradbo ognjeni zublji zravnali s temelji. Kaj je zanetilo usodni in zastrašujoč požar, je prerano govoriti, saj bo treba na odgovore počakati do zaključka kriminalistične preiskave. »Nastalo je za okoli pol milijona evrov škode. Na srečo v požaru ni bil nihče poškodovan, v času požara v objektu ni bilo nikogar,« je dejal Miran Šadl, tiskovni predstavnik na mariborski policijski upravi.

Načrtovano je bilo, da bi sredi junija s koncertom Tonija Cetinskega na znanem mariborskem zabavišču Ribičija, ki leži na Meljskem hribu, streljaj od mestnega vrveža, proslavilo 23. obletnico delovanja. A se je vse obrnilo. Tudi gostje romske svatbe, ki bi včeraj morala potekati v lesenih prostorih, so morali poiskati druge prostore. »O požaru smo bili obveščeni okrog 23. ure. Ko smo člani gasilske brigade prispeli na kraj požara, je bila dobra polovica objekta že v plamenih. Ker je šlo za zahtevnejši požar, je v akciji sodelovalo 107 gasilcev, tako poklicnih kot iz prostovoljnih društev,« je po gasilski intervenciji razlagal njen vodja Primož Osojnik.

»O požaru smo bili obveščeni pozno«

Na parkirišču pred gostinskim lokalom smo prestregli tudi lastnika zabavišča in znanega mariborskega poslovneža Zlatka Horvata. Nadvse slabe volje je začel jezo stresati nad gasilce: »Hudo mi je, da moram biti negativen do ljudi, ki so se zares borili z ognjem. Toda boleče je, ko vidiš, da so lahko gasilci ogenj le gledali in niso mogli ukrepati. Zmanjkalo jim je vode, saj hidranti v bližini niso delali. Vodo so vozili v cisternah, minila pa je tudi poldruga ura, da so pripeljali črpalke.« Bizarno namreč je, da je le nekaj metrov od gostinskega lokala ogromen ribnik s sto tisoč litri vode. »Tudi ko so pripeljali črpalke, smo jih morali mi s štirikolesnikom pripeljati do ribnika, od koder so potem črpali vodo za gašenje,« je s prstom na domnevno slabo organizacijo gasilcev kazal Horvat.


Pogorišče Foto: Aleš Andlovič


Ognjeni zublji, ki so domnevno izbruhnili v južnem, lesenem delu zgradbe, kjer sta stala plesišče in oder, se je izjemno hitro razširil na preostali del objekta. »Nastal je tako imenovani požarni preskok (flash over). To se zgodi takrat, ko je v prostoru toliko toplote, da vse, kar je v prostoru, zagori,« je na očitke odgovarjal poveljnik pri Gasilski brigadi Maribor Primož Osojnik. Nato pa pristavil: »Pozno smo bili obveščeni o požaru, saj bi lahko v nasprotnem primeru več rešili. Voda nam je zares povzročala težave, saj na tem obočju ni speljano hidrantno omrežje. To smo rešili s prenosnimi črpalkami in cisternami. Imeli smo vodo, a kaj, ko je bila več kot polovica objekta že v ognju, še preden smo prišli na kraj.«

Gostinski lokal je bil v času izbruha požara zaprt, saj gostilna med tednom vrata zapira ob 20. uri, medtem ko zabave, po katerih je bila Ribičija znana po celotni Sloveniji, večinoma potekajo ob koncih tedna. Tako bi danes morala nastopiti nekdanja članica najstniške skupine Foxy Teens Ines Erbus, a je seveda koncert, podobno kot vsi prihajajoči dogodki, odpovedan.