György Rezsö beračema pobral ves »zaslužek«

Slovak, ki je rojakoma za tri tedne beračenja obljubil 250 evrov, je priznal krivdo.

Objavljeno
03. oktober 2012 19.35
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – »Priznam krivdo,« je po posvetu z zagovornico povedal madžarsko govoreči slovaški državljan György Rezsö. Tožilstvo mu je naprtilo kaznivo dejanje trgovanja z ljudmi, saj sta avgusta letos zanj beračila dva rojaka. Dnevni zaslužek se je gibal med 50 in 100 evri.

Višja državna tožilka Januša Kušar Rotman je na predobravnavnem naroku predlagala izrek zaporne kazni v višini dveh let in pol, seveda v primeru, če bi obtoženi krivdo priznal. Če tega ne bi storil in bi se odločil za sojenje, bi bil njen predlog višji za poldrugo leto. Ne nazadnje je za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen od treh do 15 let zapora.

Osemintridesetletni Rezsö, oče štirih otrok, sicer pa invalidsko upokojeni mizar, je menil, da je poltretje leto zapora malce predolga kazen, saj bo preveč časa ločen od družine.

Dejanje je obžaloval in se celo zahvalil sodišču, ker je dobil možnost priznati krivdo. »Nisem vedel, kaj to pomeni,« je poudaril in obljubil, da tega ne bo več počel.

Glede odnosa do obeh oškodovancev pa je poudaril, da bi se jima želel oddolžiti, a kaj, ko živi od socialne podpore.

Tožilstvo mu je očitalo, da je zlorabil socialno in finančno stisko dveh rojakov in ju spravil v podrejeni položaj, da bi si pridobil premoženjsko korist.

Za tri tedne beračenja jima je obljubil 250 evrov, vendar je njihov »posel« trajal le tri dni, od 7. do 9. avgusta zvečer, ko so mu v Hočah v bližini Hoferja na prste stopili policisti.

Vojteh S. in František G. sta zanj beračila zlasti pred vhodi v trgovine, drugi je poskušal denar od naključnih mimoidočih izvabiti tudi z izvajanjem pantomime na Titovem mostu, in to kar v neposredni bližini tožilstva.

Obtoženi je beračil tudi sam, da bi se slovaški berači ljudem še bolj zasmilili, so imeli ob sebi celo dve psički, Gino in Kitty; obtoženi se je lastništvu psičk medtem že odrekel.

Trojica si med bivanjem v Mariboru ni poiskala prenočišča, temveč so spali kar v avtomobilu in pod milim nebom v gozdu v bližini Lidla na Tržaški cesti, jedli pa hrano, ki so si jo prinesli s seboj.

Dnevni izkupiček je vsak večer do zadnjega centa pobral Rezsö. Ker mu en berač (končal je le en razred osnovne šole in je nepismen) enkrat ni izročil vsega zaslužka, ga je oklofutal.

Okrožna sodnica Barbara Nerat je v celoti upoštevala predlog tožilke in je obtožencu prisodila poltretje leto zapora ter mu podaljšala pripor do pravnomočnosti sodbe.

Obstaja namreč bojazen, da bi obtoženi pobegnil iz Slovenije, saj se je, kot je omenila tožilka, doslej pogosto gibal po državah Evropske unije. Plačila stroškov sodnega postopka ga je sodnica oprostila.