Hanžek na sojenje pozabil, Jelinčič v Kirgiziji

Prvaka SNS so zmotili Hanžkovi očitki o kraji nacionalne zbirke bankovcev in »sumljivem« zaslužkarstvu.

Objavljeno
27. oktober 2011 19.38
Posodobljeno
27. oktober 2011 19.38
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Pred senatom ljubljanskih okrožnih sodnikov bi se moral zaradi kaznivega dejanja razžalitve danes zagovarjati Matjaž Hanžek, a ga na sodišče ni bilo.

Prav tako ni prišel Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je podal predlog za pregon, češ da ga je Hanžek lanskega marca razžalil z izjavami o domnevnem Jelinčičevem vlomu v stavbo Narodnega muzeja.

Čeprav sta tako Matjaž Hanžek kot Zmago Jelinčič Plemeniti dobila vabilo za sodno obravnavo, na sodišče ni bilo nobenega.

Hanžek izostanka ni opravičil, Jelinčič pa je dan pred razpravo sodišču poslal opravičilo, da je službeno odsoten, saj je kot član državnega zbora na opazovanju volitev v Kirgiziji.

Še preden je predsednik tričlanskega senata glavno obravnavo preložil, je s tisoč evri kaznoval Hanžkovega zagovornika Miho Kozinca, saj kljub vabilu tudi on ni prišel na sojenje.

Hanžek nam je po telefonu povedal, da mu je žal, ker se sojenja ni udeležil, a da je povsem pozabil, zagovornik pa ga na obravnavo ni spomnil.

Okrožna državna tožilka tako ni prebrala obtožnice, s katero Hanžku očitajo kaznivo dejanje razžalitve. Nekdanji varuh človekovih pravic in zdaj predsednik stranke TRS je sredi lanskega marca na 3. programu nacionalne televizije med drugim dejal: »Že večkrat je bilo napisano, da Jelinčič ima svojo ceno in da njegovi poslanci glasujejo tako, kot nekdo mošnjo razveže, in mu je popolnoma vseeno, ali je to nacionalni interes, za katerega se tako blazno bori, ali pa kaj drugega, tako kot je pomagal vlomiti pred 30 leti v Narodni muzej in ukradel nacionalno zbirko ali prodal za 20-kratno vrednost neke bankovce Narodnemu muzeju, in lahko bi vam še našteval nekih trideset podobnih zgodb.«

Sodu je izbil dno tudi domnevni komentar, da želi Jelinčič zaslužiti, in sicer je menda navrgel, da »mu je letalski muzej pač slučajno izgovor za to, da bi kaj zaslužil.« Kazenski pregon se je zaradi domnevne razžalitve začel na predlog Jelinčiča, ki je Hanžka organom pregona naznanil v imenu poslanske skupine SNS.

Glavna obravnava je preložena na 21. november.