Hekerjeva partnerka »bi morala vedeti« za kaznivo dejanje

Tožilstvo je omililo obtožbe na račun nekdanje partnerke Matjaža Škorjanca, obtoženega vdora v informacijski sistem.

Objavljeno
03. oktober 2013 16.09
reut*INTERNET-ATTACK
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - V nadaljevanju sojenja računalničarju Matjažu Škorjancu, ki ga obtožnica bremeni izdelave programa za vdor v informacijski sistem in pranja denarja velike vrednosti, je tožilstvo omililo obtožbe na račun Škorjančeve nekdanje partnerke Nuše Čoh. Prej ji je očitalo, da »je vedela«, zdaj pa v obtožnici piše, da »bi morala« vedeti za kaznivo dejanje.

Sedemindvajsetletna Čohova je trenutno na porodniškem dopustu in sojenje na Okrožnem sodišču v Mariboru zaenkrat poteka v njeni odsotnosti. Njen odvetnik Borut Mihurko je s spremembo obtožnice zadovoljen, čeprav še vedno vztraja, da je njegova klientka povsem nedolžna.

»Tožilstvo je očitno samo prišlo do spoznanja, da je dokazni postopek pokazal, da moji klientki ni mogoče očitati vedenja, da izhaja denar, katerega pomoč pri pranju ji očitajo, iz kaznivega dejanja,« je povedal danes za STA. »Po novem ji očitajo, da bi morala ali mogla vedeti, ne pa da je vedela. Mi pa še vedno vztrajamo, da ni mogla vedeti. Glede na okoliščine te zadeve ni mogla vedeti,« je dodal.

Medtem ko je Čohovi v okviru istega kaznivega dejanja pranja denarja prej grozilo do osem let zapora skupaj z denarno kaznijo, ji zdaj po kazenskem zakoniku preti zapor do dveh let. Kakšno kazen bo zanjo zahtevalo tožilstvo, ni znano.

Škorjanc, znan tudi pod vzdevkom Iserdo, naj bi v obdobju med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je mogoče vdreti v tuj informacijski sistem, in ga prodajal prek spleta. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa.

Po obtožnici naj bi bilo z omenjeno škodljivo kodo okuženih najmanj 23.000 računalnikov. Med drugim naj bi z njo izvedli napad na kanadsko spletno obrambno mrežo, v katero so bili vključeni strežniki številnih vladnih in drugih ustanov v državi. Škodo, ki je bila s tem povzročena, ocenjujejo na najmanj 3,3 milijona evrov.

Škorjanc zaenkrat na očitke odgovarja z molkom, saj naj bi se zagovarjal šele, ko se bo seznanil s celotnim dokaznim gradivom. Z njim na zatožni klopi sedi njegovo nekdanje dekle Nuša Čoh, ki se je s Škorjancem spoznala sredi leta 2007 med študijem medicine.

Čohova je že ob začetku sojenja avgusta lani zanikala krivdo. Obtožnica ji očita, da je Škorjancu posodila svoj transakcijski račun za nečedne posle. Sama pa je v zagovoru povedala, da v početju svojega takratnega partnerja ni ničesar posumila, ampak je menila, da prodaja "običajne" računalniške programe.