Heroin je bil zakopan v gozdovih

Včeraj je petčlanski senat pod vodstvom sodnice Metke Radjenovič na kranjskem okrožnem sodišču začel soditi štirim Gorenjcem, obtoženim neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili. Trije, Dejan Germ, Ljubo Bremec in Dragan Stojanov, so v priporu od septembra lani, potem ko so policisti po večmesečni preiskavi opravili še sklepno akcijo.

Objavljeno
24. februar 2011 20.44
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj - Stanislav Rahne, ki so ga policisti ustavili med vožnjo iz Ljubljane proti domu in mu odvzeli zavojček s heroinom, se brani s prostosti. Včeraj nihče ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja tožilke in sodnice. Policisti so v zaključni akciji tudi s pomočjo službenih psov zasegli približno 1,2 kilograma konoplje, marihuane, heroina in snovi za redčenje mamil. Osumljenim so tedaj odvzeli še pripomočke za pakiranje mamil, denar in nekaj predmetov, za katere so sumili, da izhajajo iz drugih kaznivih dejanj. Obtožnica najbolj bremeni 36-letnega Kranjčana Dejana Germa, češ da je prav on organiziral mrežo prekupčevalcev ali posrednikov. Mamila, zakopana v zemlji v gozdovih na Rupi, Češnjevku, Meji, Valburgi in Mošah, pa so nato preprodajali tudi zasvojencem, ki se zdravijo.

Germ, ki mu zaradi prodaje mamil grozi od enega do deset let zapora, zaradi organiziranja mreže prodajalcev pa od pet do 15 let, je obtožbo zavrnil in jo označil za konstrukt. Pojasnil je, da je v preteklosti užival mamila in da to počne še zdaj, napovedal pa je, da se bo enako kot v preiskavi branil z molkom. Tudi Jeseničan Ljubo Bremec je potrdil, da je Germ enako kot on uživalec mamil, nikakor pa nista prodajalca. »Mamila uživam že skoraj 20 let, so del mojega življenja, izhoda pa ne najdem,« je v nadaljevanju izjavil še tretji obtoženec Dragan Stojanov. »Dejana Germa poznam, saj je večkrat prišel k meni in prosil za pomoč. Nekajkrat sem mu jih prodal oziroma dal, ne pa on meni,« ga je vzel v bran Stojanov.

Zagovorniki obtoženih so včerajšnjo obravnavo poskušali prekiniti še pred branjem obtožnice in si prizadevali za izločitev najbolj obremenilnih dokazov, povezanih s tajnim policijskim sledenjem. Edvard Bavcon, zagovornik prvoobtoženega, je navedel, da v sredo v spisu ni bilo odredbe okrožnega državnega tožilstva z dne 1. junij 2010 in s tem dokumentom povezanega sklepa senata. Ta dokument je bil po njegovih navedbah takrat v uradu predsednika sodišča, kar se mu zdi neobičajno.

Po poizvedovanju je sodnica ugotovila, da sklepa senata res ni v spisu, in po prekinitvi zagotovila, da bodo kopije do prihodnje obravnave prihodnji četrtek na voljo vsem zagovornikom. Ker je tožilka Marija Marinka Jeraj v obtožnici naštela predvsem preprodaje heroina in kokaina od aprila naprej, v katerih so sodelovali obtoženi, ni pa navajala konkretnih časov in krajev ter natančnih količin, so zagovorniki trdili, da obtožnica ni konsistentna in da ni sklepčna. Ni dokazov, da sta Bremec in Stojanov vedela, da mamila prodajata zasvojencem, ki so v programu odvajanja zasvojenosti, sta vztrajala odvetnika Matjaž Markelj in Aljoša Drobnič. A če bo tožilstvu uspelo dokazati, da je šlo za prodajo oziroma brezplačno ponujanje prepovedanih mamil tistim, ki so v postopku odvajanja, kazenski zakonik za to dejanje predvideva zapor od tri do 15 let.