Hilda Tovšak v zadevi Hypo priznala krivdo

S tožilstvom je v zameno za priznanje sklenila dogovor o letu in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let.

Objavljeno
23. november 2015 14.03
Hilda Tovšak na mariborskem sodišču, 15.10.2013, Maribor
N. G., gospodarstvo, STA
N. G., gospodarstvo, STA

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je s tožilstvom v zadevi Hypo sklenila dogovor in priznala krivdo za očitani kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja. S tožilstvom je v zameno za priznanje sklenila dogovor o letu in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let, je danes pojasnil tožilec Stanislav Pintar.

Poleg Tovšakove, ki bo, kot je na ljubljanskem okrožnem sodišču dodal Pintar, v nadaljevanju sojenja sodelovala kot priča, so v tej zadevi obtoženi tudi nekdanji vodilni v slovenski podružnici avstrijske banke. Tovšakova je na sodišču danes dejala, da so se pogajanja o priznanju krivde začela na njeno pobudo, sama pa se pri poslu ni okoristila.
Obtoženi naj bi s kaznivimi dejanji sicer pridobili več milijonov evrov premoženjske koristi pri prodaji projektne družbe Gino.

Za nekdanje vodilne v Hypu − Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka − so predobravnavni naroki sklicani še za sredo in petek. Če ne bodo priznali krivde, se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja in pranju denarja, saj so menda dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune.

V danes obravnavani zadevi gre za plačilo Vegrada za projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi so bili domnevno lastniško povezani.

Kot so poročali mediji ob kriminalističnih preiskavah leta 2012, je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel, s tem denarjem pa kupil 80-odstotni delež v podjetju Gina, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani. Ta so bila predvidena za gradnjo kompleksa študentskih domov, ki pa ga Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje je delež v Gini pridobilo le mesec dni prej, zanj pa je prejšnjemu lastniku, podjetju Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bilo v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštelo le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v Gini plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec, panamsko podjetje Enjuan Managament Corporation pa je v mesecu dni z dvema posloma ustvarilo 16,5 milijona evrov dobička.

Medtem ko bo to prvo sojenje nekdanjim vodilnim v slovenski podružnici Hypa, pa to ne velja za Tovšakovo, ki je od maja 2013 v zaporu na Igu. Skupaj ji je bila doslej v več zadevah dosojena enotna kazen osem let zapora.