Hišna preiskava pri Urošu Rotniku

Na območju Ljubljane in Celja so opravili hišne preiskave, med drugim na domu nekdanjega direktorja TEŠ.

Objavljeno
12. junij 2012 12.23
Borut Tavčar, gospodarstvo, Brane Piano, Celje
Borut Tavčar, gospodarstvo, Brane Piano, Celje

Ljubljana - Kriminalisti so neuradno opravili hišne preiskave pri nekdanjem direktorju TEŠ Urošu Rotniku, vodji projekta TEŠ6 Bojanu Brešarju in Petru Kotarju, lastniku družbe CEE, ki je za TEŠ pripravila predinvesticijsko dokumentacijo, opravila revizijo ponudb Alstoma in Siemensa ter z dvema članoma v tričlanski komisiji priporočila izbiro ponudbe Alstoma.

Kotar, ki je po sumu kriminalistov z Alstomovo švicarsko družbo domnevno sklenil večmilijonske svetovalne pogodbe, se na naše klice in sporočila ni odzval. Po doslej znanih podatkih je CEE za svoje storitve od TEŠ prejel skoraj dva milijona evrov.

V CEE je solastnica še nemška družba Engineering Dobersek, ki je v lasti Slovenca Albina Doberška. Družba CEE je za TEŠ pripravila tudi študijo in izvedla razpis za razžvepljevalno napravo. Skoraj 80 milijonov evrov vredni posel je dobil Engineering Dobersek, ki napravo gradi skupaj z Rudisom in Esotechom. Sum o koruptivnem dejanju krepi predvsem dejstvo, da je na razpisu sodeloval le en ponudnik.

Kriminalisti sumijo dve odgovorni osebi iz TEŠ, da sta v sodelovanju z več drugimi storili več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. Odgovorna oseba TEŠ je tako od leta 2006 do 2008 sprejela več spornih poslovnih odločitev in sredi leta 2008 sklenila z Alstomom pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov.

V istem obdobju je Alstom prek povezane družbe iz Švice z gospodarsko družbo iz Ljubljane sklenil svetovalne pogodbe v skupni vrednosti več milijonov evrov. »Družbo iz Ljubljane sumimo, da je poslovno povezana z naročnikom ter da so družba, ali njene povezane družbe, ali posamezniki aktivno sodelovali pri izbiri dobavitelja tehnološke opreme iz Francije. Sumimo tudi, da so sporne svetovalne pogodbe navidezne in posledica odločitve o izbiri dobavitelja iz Francije,« pravijo kriminalisti.

Alstom je s ponudbo za glavno tehnološko opremo konkuriral Siemensu. Podjetje CEE je TEŠ svetovalo izbiro Alstoma, pri čemer je lastnik Peter Kotar z družbo SOL Intercontinental že leta ekskluzivni zastopnik hrvaškega Alstoma.

Uroš Rotnik je bil danes na službeni poti v BiH, a se je po obvestilu domačih, da so se pri njih v Florjanu pri Šoštanju oglasili kriminalisti, obrnil in vrnil domov. Za Delo je povedal, da doslej ni dobil povabila na pogovor in da proti njemu ne teče noben kazenski postopek. »Ne vem, kaj kriminalisti iščejo. Če iščejo dokumentacijo o vodenju projekta šestega bloka, je vsa dokumentacija v TEŠ,« je povedal.

Po naših podatkih so se kriminalisti oglasili tudi v TEŠ, kjer bodo pripravili podatke, ki jih preiskovalci želijo. V Holdingu Slovenske elektrarne jih ni bilo, preiskave pa niso opravili niti na domu direktorja TEŠ Simona Tota.

TEŠ6 sumljiv že od začetka

Šele zdaj se s preiskovanjem sumov korupcije pri izbiri dobavitelja glavne tehnološke opreme za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj odpirajo vsa vprašanja. Osnova je kupček ovadb, ki so jih napisali po revizijah projekta. Prej te osnove ni bilo, projekt je tekel kljub opozorilom.

To ni zadnja preiskava

Kazenskih ovadb proti nekdanjemu vodstvu TEŠ je veliko. Po nalogu vlade sta jih vlagala tako HSE kot TEŠ, še prej je nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić Nacionalnemu preiskovalnemu uradu poslala ves paket zaupne dokumentacije, tudi revizijo PriceWaterhouseCoopers, ki je v nekaterih točkah do projekta TEŠ6 zelo kritična. Tudi do postopka izbire dobavitelja in povezav pri tem, saj to prinese podražitev vsakega projekta. Obiskov kriminalistov bo tako še nekaj.

Danes so se kriminalisti oglasili tudi v TEŠ, vendar niso opravljali preiskave, temveč so menda povsem prijazno prosili za dokumentacijo o projektu TEŠ6. Po zagotovilu preiskovanca Rotnika je tam vsa dokumentacija, v TEŠ pa so povedali, da bodo kriminalistom pomagali.

Konkurenta spremljata akcijo

»Siemens pozorno spremlja vse preiskave v zvezi z gradnjo TEŠ6. Če so pri izbiri izvajalca projekta, za katerega se je potegoval tudi Siemens, nastale nepravilnosti, se bodo v družbi odločili o izboru pravnih sredstev,« so povedali v Siemensu Slovenija. Niso sicer stranka v postopku, zato bodo za podlago vzeli poročanje medijev. Siemens se na izbiro ponudnika namreč ni pritožil, ker je bila leta 2008 konjunktura in je bilo podobnih projektov veliko. Če ne bi bilo tako, bi tudi na razpis TEŠ prišlo več ponudb, ne le dve, pogajanja za ceno pa bi bila trša.

Iz Alstoma pa so na vprašanja Dela odgovorili le, da dogajanja ne bodo komentirali, dokler preiskave še tečejo.