Hišne preiskave v prostorih združenja Sazas

Kriminalisti izvajajo hišne preiskave v povezavi z zlorabo položaja v združenju Sazas.

Objavljeno
09. december 2015 13.09
DUTB - Kriminalisti
Jure Predanič, Zdenko Matoz, Pi. K.
Jure Predanič, Zdenko Matoz, Pi. K.
Ljubljana – Sumi o nepravilni porabi denarja v Združenju skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) to neprofitno organizacijo spremljajo že dlje časa. Danes pa so na njihova vrata ob šestih zjutraj potrkali tudi policisti.

Maja Adlešič, tiskovna predstavnica policijske uprave Ljubljana, nam je pojasnila, da so kriminalisti na območju ljubljanske, kranjske in celjske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljali hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov gospodarskih družb na šestih lokacijah. Po naših podatkih so obiskali tudi dom predsednika združenja Matjaža Zupana. Policisti sicer nikogar niso pridržali.

Iz ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so dejavnosti kriminalistov usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kriminalisti so predkazenski postopek začeli na podlagi prijave državnega organa iz leta 2014, preiskavo pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

V Sloveniji že nekaj leta traja tiha vojna med vsemi vpletenimi stranmi, ki so povezane s pobiranjem denarja od avtorskih pravic. Na eni strani so zelo pogosti očitki o nepreglednosti delovanja predvsem zavodov Sazas in Ipf, na drugi strani so številni, predvsem elektronski mediji tisti, ki ne plačujejo redno nadomestila za predvajanje glasbe in radi preusmerjajo pozornost na te zavode. Ti mediji so običajno tudi zelo agresivni v napadih na kolektivne organizacije, ki ščitijo pravice avtorjev. Tretji deležnik v tem trikotniku je država, ki se praviloma, hote ali nehote, vede zelo mačehovsko do tega področja in nikakor ne ukrepa konsistentno in načrtno.

Najkrajšo pa najpogosteje potegnejo avtorji in izvajalci, češ da se mnogi mastijo z rezultatih njihovega dela. Verjetno največ škode avtorjem delajo elektronski mediji, ki ne plačujejo za predvajanje njihove glasbe, kar pomeni dobesedno krajo, precej pa tudi vodje njihovih lastnih ustanov, ki naj bi skrbele za njihove koristi. Nemalokdaj je tudi slišati namigovanja, da naj bi Sazas in njegovo vodstvo, zlasti dolgoletni predsednik Matjaž Zupan, zlorabljali svoj položaj v lastno korist. Koliko je resnice v tem, bo verjetno pokazala kriminalistična preiskava.

Vlada sicer pripravlja nov zakon. Ta naj bi končno uredil področje organiziranja, delovanja in nadzora kolektivnih organizacij za zaščito avtorskih pravic, ki naj bi začela veljati prihodnje leto. Vendar pa do zdaj pripravljen predlog zakona postavlja številna vprašanja.

Tako Sazas kot tudi Matjaž Zupan so se včeraj zavili v molk.