Hrvaška policija zaradi pedofilije prijela 24 moških

Hrvaški policisti so danes zaradi suma zbiranja in razširjanja materialov s pedofilsko vsebino prijeli 24 hrvaških državljanov. Akcijo so sprožili v sodelovanju z Interpolom.

Objavljeno
19. januar 2007 20.15
Posnetek preiskave španske policije na 188 zasebnih domovih
Zagreb - Hrvaški policisti so danes zaradi suma zbiranja in razširjanja materialov s pedofilsko vsebino prijeli 24 hrvaških državljanov, so sporočili na zagrebški policiji. Akcijo proti pedofiliji na svetovnem spletu, ki so jo poimenovali "Vice 7", so sprožili v sodelovanju z Interpolom. Največ osumljencev, enajst, je z območja Zagreba, ostali pa so z območja Reke, Dubrovnika in Vukovarja.

Hrvaška policija je preiskala 28 stanovanj in zasegla 39 računalnikov ter več tisoč zgoščenk. Policisti pričakujejo, da bo število osumljenih še naraslo, saj vsebine zaplenjenih računalnikov še preučujejo. Na policiji zaenkrat niso mogli potrditi, ali so bili osumljeni moški tudi medsebojno povezani.

Na Hrvaškem je otroška pornografija na internetu kaznivo dejanje od konca leta 2004. Policijska statistika kaže, da je bilo na osnovi spremenjene zakonodaje lani aretiranih 24, leto pred tem pa dvanajst oseb.

Mednarodna policijska akcija "Vice 7" se je začela konec lanskega leta, ko so policisti odkrili več oseb, ki so se ukvarjale s pedofilskimi vsebinami v Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem, v akciji pa je od vsega začetka sodelovala tudi hrvaška policija.