Ideja za zrežiran poraz padla dan pred tekmo

Aprila 2009 je ptujska Drava presenetljivo gladko premagala tekmeca iz Lendave.

Objavljeno
02. oktober 2012 21.17
bsa/SP/mnenja
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Medtem ko je trojica na procesu z delovnim imenom Stavnica Kosta priznala krivdo (Zvonku Hajšku in nogometašu Goranu Šukalu še sodijo), na tukajšnjem okrožnem sodišču poteka podoben proces. Gre za prirejanje rezultata tekme med Labodom Dravo in Nafto.

Tekmo je 11. aprila 2009 s 4 : 1 gladko dobila Drava. Tožilstvo je obtožilo nekdanja nogometaša lendavske Nafte Erdžana Bećirija in Srba Dušana Bogdanovića ter domnevna stavničarja Maria Cvrtaka in Dragana Mihelića.

Kazen bo odslužil z delom

Šestindvajsetletni Bećiri, ki je igral tudi za Maribor, Ivančno Gorico in Zadar, je že julija letos priznal, da je sodeloval pri prirejanju rezultatov v slovenski in hrvaški nogometni ligi, saj si je želel s stavami na podlagi vnaprej dogovorjenega rezultata pridobiti premoženjsko korist.

Sodišče mu je prisodilo osem mesecev zapora, a mu ne bo treba v ječo, če bo v dveh letih opravil 480 ur dela v splošno korist, in plačilo 1646 evrov denarne kazni.

Šestintridesetletni hrvaški državljan Cvrtak na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, Bogdanović in Mihelić pa pred sodnico Vanjo Verdel Kokol še nista stopila. Zadnji je zaradi suma storitve podobnega kaznivega dejanja kot v Sloveniji priprt v Nemčiji, 33-letni Bogdanović pa si nogometni kruh služi v daljni Indoneziji.

Sodnica je lahko prebrala le njegovo opravičilo (ki ni bilo prvo), da je v Džakarti, da je sicer pripravljen sodelovati, a mu tega zdravstveno stanje še ne omogoča. Zapisal je še, da se ne skriva.

Sodnica se s tem ni sprijaznila in je tožilki Bojani Podgorelec predlagala, naj tožilstvo opravi poizvedbe. Če se bo opravičilo pokazalo za neutemeljeno, lahko sodišče odredi pripor in razpiše mednarodno tiralico.

Glede 40-letnega Mihelića pa je sodnica povedala, da je nemški tožilec sporočil, da že poteka postopek za njegovo začasno premestitev, da bi ga slovenski pravosodni organi zaslišali.

Za slabo igro obljubil 10.000 evrov

Zamisel za prirejanje izida tekme med ptujskim in lendavskim klubom je luč sveta ugledala domnevno le dan pred tekmo.

Bećiri je menda takratnemu članu Nafte Bogdanoviću, ki ga pozna iz časa, ko sta skupaj igrala pri Livarju iz Ivančne Gorice, obljubil 10.000 evrov za slabo igro. Ta je menda res igral zelo pasivno in se ni veliko vznemirjal ob prejetih zadetkih.

A od desetih tisočakov je za »dobro« opravljeno delo dobil le polovico, saj je bila domnevno zrežirana tekma vključena v kombinirano stavo kot ena izmed kombinacijskih tekem; vse se menda niso končale z načrtovanimi rezultati in nekaj stav je šlo po zlu.

A Bogdanović se je predvidoma strinjal tudi s polovico obljubljenega zneska in ga 18. aprila 2009 od Mihelića menda tudi dobil in se Cvrtaku zahvalil po SMS-sporočilu.

Združba okrog Cvrtaka pa je domnevno sočasno načrtovala še podobno zgodbo v hrvaški ligi na tekmi med Zadrom in Šibenikom. Član Zadra je bil takrat Bećiri, ki da bi si s kapetanom moštva Jakovom Suraćem razdelil 40 tisočakov. A tekma se ni končala po željah »stavničarjev«, ki so na razplet obeh tekem v več evropskih državah stavili okrog 100.000 evrov.

Tekmeca sta se razšla brez zadetkov, osumljencem pa so policisti naposled prišli na sled na podlagi telefonskih prisluhov.