Igor Bavdek zanika, da je Tineta Resnika umoril iz koristoljubja

Sojenje za umor Resnika, zaradi katerega sta na zatožni klopi 47-letni Bavdek in 48-letni Drago Šter, se je začelo znova.

Objavljeno
04. oktober 2012 21.26
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Sojenje za umor 45-letnega Litijana Tineta Resnika, zaradi katerega sta na zatožni klopi 47-letni Igor Bavdek in leto dni starejši Drago Šter, se je danes začelo znova. A so ga kmalu prekinili – izpred dvorane je namreč izginila edina povabljena priča.

V obtožnici piše, da je Bavdek 7. novembra lani v Tepah pri Litiji iz koristoljubja streljal na pred seboj bežečega Resnika, ena od petih krogel pa mu je skozi hrbet prestrelila srce.

Za umor ga je najel Šter in mu ponudil, naj za denar obdela Resnika, saj da ga je treba pretepsti in streti. Opozoril ga je, da je Resnik nevaren, zato sta se dogovorila, da bo treba uporabiti pištolo.

Šter je Bavdku pokazal, kje Resnik živi v Litiji in kje v Tepah ima počitniško hišico. Plačal mu je 3000 evrov, po opravljenem poslu pa še 19.000, trdi tožilstvo.

Bavdek je v zagovoru, ki so ga tokrat le prebrali, dejal, da je potreboval denar, zato je Štera, s katerim sta se poznala, vprašal, ali mu ga posodi. Šter mu je razložil, da denarja ne posoja, da pa ve za nekega Resnika, ki se s tem ukvarja.

Bavdek je z Resnikom navezal stik in ta mu je posodil 10.000 evrov, ki mu jih je v dogovorjenem roku tudi vrnil. Vendarle pa je Resnik hotel še 40.000 evrov, češ da so to obresti. Potem je Bavdku grozil, da ga bo ubil, mu poškodoval ženo in otroka.

»Kaj boš s to palico, te ubijem, reva!«

»Tistega dne je hotel, da pridem k njemu v Tepe. Šel sem, s seboj sem vzel teleskopsko palico zaradi njegovih psov, saj sem vedel, da jih tam redi,« je v zagovoru pripovedoval Bavdek. »Takoj ko sem prišel, mi je rekel: 'Kaj boš s to palico, te ubijem, reva!' Izvlekel je pištolo, potem pa mu je zazvonil mobilni telefon. V paniki in strahu sem tudi jaz potegnil pištolo. Nekajkrat sem ustrelil. Ne vem, kolikokrat.«

Bavdek je soobtoženca opral krivde, rekoč, da Šter ni imel nič s tem.

Šter je Bavdkovo zgodbo v svojem zagovoru potrdil in dodal, da z Resnikom ni hotel imeti opravka, saj ga je dvakrat prijavil, vendar policija ni ukrepala.

»Očitno so se ga bali tudi litijski policisti. V tem kraju je bila napol javna skrivnost, da posoja denar, grozi upnikom in jih pretepa, prireja pasje boje in da je bil vpleten v dve sumljivi smrti. Tudi meni je grozil, da mi bo prerezal vrat, posilil in ubil otroke.«

Bavdek je povedal še, da so policisti izsilili njegove izjave. Zasliševali so ga brez odvetnika, mu zaprli sina, ki ima hudo hernijo, in mu pretili, da bo iz zapora prišel na invalidskem vozičku. »Branil sem sina in sebe, zato sem pač podpisal, kar so mi ponudili,« je povedal.

Sojenje se bo nadaljevalo konec meseca, tudi z zaslišanjem priče, ki je včeraj sicer prišla na sodišče. A ko bi morala pričati, so jo zaman iskali po hodnikih sodne palače.