Igralec Jure Ivanušič s tožbo nad sindikat

Slabo zastopanje? Zamudil je rok za vložitev zahteve za vrnitev v službo, zato zahteva 165.310 evrov.

Objavljeno
19. september 2013 20.15
LJUBLJANA, 6.3.2007 -JURE IVANUŠIČ. FOTO: LJUBO VUKELIČ/DELO/
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Znani dramski igralec Jure Ivanušič in podrav­ska podružnica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije sta se zapletla v hud spor, ki ga očitno lahko razreši le sodišče. Igralec terja 165.310 evrov, ker da ga je sindikalist Andrej Zorko slabo zastopal v sporu z mariborskim gledališčem.

Zgodba ima že dolgo brado. Ivanušič je pred desetimi leti ostal brez redne zaposlitve za nedoločen čas v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, ker je zavrnil vlogo. Kot je pred časom pojasnil v pogovoru za Delovo prilogo Ona, je imel »pomisleke glede golote in spolnih namigovanj v tekstu za otroško predstavo« Cesarjeve preobleke. Vlogo je odigral nekdo drug, Ivanušič pa je dobil izredno odpoved delovnega razmerja z razlago, da je gledališču povzročil večjo materialno škodo, je povedal za Ono.

Danes 40-letni Ivanušič je pravico iskal po sodni poti, za zastopanje pa je pooblastil sindikalista Andrej Zorka. Oktobra 2007 je višje delovno in socialno sodišče pravnomočno razsodilo v njegov prid, kar je med drugim pomenilo, da se lahko vrne na delo. Pojasnil je, da ga je direktor SNG Maribor Danilo Roškar poklical na sestanek, kjer je zahteval rehabilitacijo in vse nagrade, ni pa vedel, da mora v šestih mesecih po pravnomočno sodbi vložiti zahtevo za vrnitev na delo, saj mu Zorko tega, trdi Ivanušič, ni povedal.

Zadeva se je še dodatno zapletla, ko je SNG Maribor zoper pravnomočno sodbo vložilo zahtevo za revizijo postopka. Ivanušič pravi, da mu je Zorko celo svetoval, naj počaka na izid revizije, kar je igralec tudi storil in čakal štiri leta. Sodišče je revizijo zavrnilo, Ivanušič pa je šele takrat od znanca odvetnika izvedel, da je zamudil rok za vložitev zahteve za vrnitev na delovno mesto.

»Po odpovedi sem vso energijo vložil v umetnost preživetja, pravne stvari pa sem zaupal strokovnjakom,« pravi Ivanušič, ki za težave zdaj krivi Zorka in od njegovega takratnega delodajalca, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), območne organizacije Podravje in Koroška, terja plače in regrese, ki bi jih zaslužil v SNG Maribor med decembrom 2007 in marcem 2013, ter še 10.000 evrov za psihične bolečine.

»Prepričan sem, da me sindikalni zastopnik ne bi smel pustiti na cedilu in bi me moral zastopati do konca postopka,« se je pridušal Ivanušič. Pravni zastopnik SNG Maribor, odvetnik Nenad Zečević, je na to med izpraševanjem Ivanušiča pripomnil, da s pravnomočno sodbo pooblastilo ugasne, Ivanušičev odvetnik Borut Mihurko pa meni, da je pojasnilo glede roka izvršitve pravnomočne sodne odločbe še zadnje dejanje v pooblastilnem razmerju.

Sindikalist Zorko bo svojo plat zgodbe pojasnil na naslednji obravnavi. Zlasti bo zanimivo slišati, kaj on meni o trajanju pooblastilnega razmerja, saj Ivanušič trdi, da je bil prav Zorko tisti, ki mu je v mariborski klub »Stand up« prinesel revizijsko odločbo, torej akt, izdan po pravnomočnosti sodbe.