Imel je veselje z zbiranjem orožja

To bo Matevža Logarja stalo devet mesecev zapora.

Objavljeno
22. september 2014 22.02
dja MEDVED
Marjana Hanc, kronika
Marjana Hanc, kronika
Kranj – Matevž Logar, širši javnosti znan kot krušni oče osirotelega medvedka Srečka, je bil včeraj na tukajšnjem okrožnem sodišču zaradi nedovoljenega prometa z orožjem obsojen na devet mesecev zapora. »Res sem ga malo posral in mi je žal. Ampak kar je, je, pomagati se ne more,« je sodnici Marjeti Dvornik priznal skoraj 30-letni Poljanec iz Podvrha.

V zameno za priznanje je tožilka Marija Marinka Jeraj ponudila deset mesecev zapora, medtem ko je zagovornik Dušan Csipö menil, da bi zadoščala že pogojna kazen s triletno preizkusno dobo. Toda sodnica je sledila tožilkini argumentaciji, da je bila količina zaseženega orožja tolikšna, da kaj drugega, kot da Logarja obsodi na zapor, ni mogoče.

Med hišno preiskavo našli kopico orožja in streliva

Kot smo že poročali, so policisti 11. februarja lani pri hišni preiskavi v Podvrhu v Poljanski dolini našli avtomatsko puško z dušilcem zvoka, revolver, polavtomatsko pištolo, dimne bombe in šolsko ročno bombo M-75, več kot dva tisoč kosov streliva različnih kalibrov, pirotehnična sredstva in vojaško opremo: torbico za AP M70 z vsebino, bajonet in dušilec zvoka.

Med preiskavo je bil Logar tudi pridržan, a kot je pojasnil včeraj, ne za dolgo oziroma manj kot 24 ur, kajti policisti so mu dovolili, da je v Ljubljani nadaljeval pluženje cest. Oče dveh majhnih otrok, še enega pričakuje konec leta, je pojasnil, da je brezposeln in da družino pomaga preživljati s priložnostnimi deli, saj vozi bager in odpravlja posledice žledoloma. »Rad bi našel službo. Če bom zaprt, pa bom od znotraj težko plužil!« je poudaril. Na vprašanje zagovornika, zakaj je kopičil orožje, je odgovoril, da ga je najprej nekaj našel, nato pa je dobil veselje do zbiranja.

»Naboje sem kupil v trgovini v Borovljah in pri tem nisem potreboval nobenega dokumenta. Nisem vedel, da to v Sloveniji ni dovoljeno,« je zatrdil.

Po vpogledu v kazensko evidenco je sodnica ugotovila, da je bil Matevž Logar že dvakrat pravnomočno pogojno obsojen zaradi povzročitve telesne poškodbe in da se pri zadnji preizkusna doba izteče sredi julija 2016.

»Gre za kaznivi dejanji zoper življenje in telo, na tukajšnjem sodišču pa teče proti obtoženemu še en kazenski postopek ... Le zaporna kazen bo dosegla namen, seveda pa je treba obtožencu tudi vzeti zaseženo orožje,« poudarila tožilka. Po izreku kazni, odvzemu orožja in delni oprostitvi sodnih stroškov je zagovornik že napovedal pritožbo na vrsto in dolžino kazni.