Inšpektorji nad nelegalno prodajo zračnih pušk

Inšpektorat za notranje zadeve je zaznal povečano nezakonito prodajo zračnih pušk na sejmih in tržnicah.

Objavljeno
08. september 2014 14.56
*bsa*streljanje
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana − Na inšpektoratu za notranje zadeve so avgusta ob nadzoru prodaje orožja zaznali povečano nelegalno prodajo zračnih pušk, predvsem na sejmih in tržnicah. Gre predvsem za orožje, kupljeno v tujini, ki najpogosteje ni najboljše kakovosti. Inšpektorji bodo nadzore nadaljevali, pravijo na ministrstvu za notranje zadeve.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za notranje zadeve, se s prometom z orožjem lahko ukvarjajo gospodarske družbe in podjetniki, ki izpolnjujejo splošne pogoje za poslovanje gospodarske družbe in posebne pogoje po zakonu o orožju.

Poudarjajo, da trgovec dejavnost lahko opravlja, ko pridobi dovoljenje ministrstva za prodajo orožja. Pri tem poudarjajo, da je trgovec dolžan voditi evidenco o prodanem orožju v knjigi o nabavljenem in prodanem orožju, na drobno in debelo, izdanih priglasitvenih listih in potrdilih.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, inšpektorji izvajajo nadzor pri gospodarskih družbah oziroma trgovcih. Inšpektorji pregledujejo evidenco prodaje orožja, ustrezne listine in potrdila.

Polnoletni posamezniki, pravne osebe in podjetniki lahko brez posebnega dovoljenja kupijo in imajo v posesti orožje, pri katerem je kinetična energija izstrelka na ustju cevi nižja kot 20 julov ali hitrost izstrelka na ustju cevi manjša kot 200 metrov na sekundo, pojasnjujejo.

Kazen za pravno osebo, ki spravi orožje v promet, preden dobi dovoljenje, ali hrani orožje v nasprotju s pravili o hrambi orožja, ali ravna v nasprotju s posebnimi dolžnostmi trgovca, se giblje med 3000 in 15.000 evri za vsak prekršek, orožje pa tudi zasežejo. Če na inšpektoratu ugotovijo kršitve po vseh treh točkah, pa kazen za pravno osebo znaša od 9000 do 45.000 evrov, dodajajo na ministrstvu.