Iphona se ne polni v mikrovalovki

Številni so nasedli spletni potegavščini. Rezultat je seveda uničen telefon.

Objavljeno
25. september 2014 16.10
shutter/mikrovalovka
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

San Jose - Ameriški Apple in policija v Los Angelesu sta opozorila lastnike iphonov na internetno potegavščino skupine 4-chan.

V lažnem oglasu je skupina predstavila aplikacijo wave v najnovejšem operacijskem sistemu IOS8, preko katere naj bi se mobilnik napolnil kar v mikrovalovni pečici. Številni navdušeni lastniki novih naprav so brez pomislekov preizkusili polnjenje v mirovalovki in na koncu ostali s skoraj »pečenim«, vendar tudi nedelujočim iphonom.

Spletna potegavščina se je začela z oglasom, ki je bil videti enako kot uradno sporočilo Appla. »Wave dovoljuje, da vaša naprava brezžično napolni baterijo preko mikrovalov. Wave se lahko uporablja za hitro napolnitev baterije iphona preko domače mikrovalovne pečice,« je zapisano v sporočilu. 

Ob tem je navodilo, da lahko telefone polnite 60 sekund na moči 700 watov ali 70 sekund na moči 800 watov ter opozorilo, da v mikrovalovni pečici ne smete polniti telefonov dalj kot 300 sekund.

»Ste slišali za #ApplaWave? To je prevara, uničil bo tvoj iphone,« je Apple sporočil na Twitterju. Ameriška policija v Los Angelesu je prav tako opozorila na nevarno početje, saj lahko kakršnakoli kovina v mikrovalni pečici povzroči požar oziroma eksplozijo. Policijsko opozorilo so objavili tudi na radijskih mrežah.