Iskala je gobe, našla pa kokain in heroin

Policist Uroš Iskra zanika, da bi zase obdržal del droge, ki jo je med nabiranjem gob na Toškem Čelu našla občanka.

Objavljeno
21. april 2017 17.47
sojenje obdolženemu Makovec Gregorju in soobdolženim. Ljubljana, 2.2.2017, foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je sedel še en po prepričanju tožilstva pokvarjen policist, Jeseničan Uroš Iskra. Iskri, ki naj bi sicer v preteklosti z že obsojenim policistom Gregorjem Makovcem preprodajal drogo, očitajo, da je zase zadržal del najdenega heroina in kokaina.

Ko se je 6. avgusta 2014 gobarka odpravila na Toško Čelo poizkusiti svojo srečo, si najbrž še mislila ni, da bo namesto gob odkrila heroin in kokain. Pri enem od dreves je bila namreč skrita škatla, v njej pa vrečke s prahom. Najditeljica kot poštena občanka ni nič razmišljala in je takoj poklicala policijo, je sodnik Boris G. Hrovat na predobravnavnem naroku opisoval začetek zgodbe, zaradi katere je na zatožno klop sedel policist.

Ko je patrulja prišla na Toško Čelo, je na sceno namreč stopil 40-letni Uroš Iskra s policijske postaje Šiška. Njegovo ime je se je pojavljalo že v drugih postopkih na sodišču nazadnje pri odmevnem sojenju pokvarjenemu policistu Gregorju Makovcu, ki je, namesto da bi kazniva dejanja preprečeval, z njimi dodatno služil, zato se po še nepravnomočni sodbi za tri leta in osem mesecev seli v zapor.

Makovca, za katerega padec je vsaj delno kriv tudi njegov predolg jezik, je nadrejenim prijavil njegov policijski partner. Njegov mentor Makovec, je tudi na sodišču povedal prijavitelj, ga je tako na primer vprašal, če bi z njim sodeloval pri prodajanju tablet dormicum, ki jih lahko dobi.

Ob tem pa mu je dejal, da to pravzaprav ni še nič v primerjavi s tem, kar sta prodajala on in njegov nekdanji partner Uroš Iskra, ko sta še skupaj delala na policijski postaji Moste. Z Iskro, je povedal, sta veliko zaslužila in tudi sama uživala kokain.

»Nihče ne bo vedel«

Na sodišču domnevnih poslov Makovca in Iskre niso razčiščevali, se je pa Iskra znašel v postopku zaradi tega, kar naj bi zagrešil tistega dne na Toškem Čelu, ko se je s sodelavko odzval klicu gobarke. Sodelavka ga je namreč prijavila, da je del najdbe zadržal zase. Potem, ko jima je najditeljica pokazala škatlo in je odšla, sta se namreč odpeljala v Podutik in tam naj bi Iskra začel iz škatle ven jemati vrečke.

Policistka mu je menda dejala, naj preneha, vendar se njen partner ni ustavil. Ker sama pri tem ni hotela sodelovati in ji je menda rekel, naj ne skrbi, saj ne bo nihče vedel, se je obrnila stran, je na sodišču očitke tožilstva povzel sodnik. Iskra je škatlo nato zaprl in s sodelavko sta se odpeljala nazaj na kraj najdbe, kjer je Iskra škatlo položil nazaj na isto mesto in poklicala sta nadrejenega, da so opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Kasneje se je izkazalo, da so vrečke v škatli vsebovale kokain in heroin.

Iskra naj bi sicer kasneje prepričeval sodelavko, da naj vzame 400 evrov kot del izkupička od prodane droge. Vendar se je namesto tega odločila, da vse skupaj prijavi. Po prepričanju tožilke Sonje Breznik, ki je zoper Iskro vložila obtožnico zaradi zlorabe uradnega položaja, je policist tako neugotovljeno količino droge zadržal zase.

Kot je Breznikova povedala na predobravnavnem naroku, bi v primeru priznanja krivde zanj predlagala 10-mesečno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let. »Ne, ker ga nisem storil,« pa je nato Iskra odgovoril na vprašanje sodnika, ali priznava krivdo za kaznivo dejanje, ki se mu očita.

To sicer ni prvič, da se je Iskra, ki je sicer še vedno zaposlen kot policist na PP Šiška, znašel v postopku, saj je bil namreč obsojen že zaradi goljufije, je bilo slišati na sodišču. Ker je na svojem delovnem mestu goljufal pri potnih stroških, je bil namreč po skrajšanem postopku s kaznovalnim nalogom obsojen na denarno kazen 1500 evrov. Na kazen se ni pritožil in ravno včeraj bi moral po sodnikovih besedah poravnati kazen. Kdaj se bo v tej zadevi začelo sojenje, sicer še ni znano, saj bo datum glavne obravnave razpisan naknadno.

Prirejene nesreče, podkupovanje

Ravno pred dnevi je bil sicer na istem sodišču obsojen Makovec, kateremu je tožilki uspelo dokazati vpletenost v vrsto kaznivih dejanj. Med drugim je znancu za 200 evrov svetoval, kako prirediti prometno nesrečo, da bi dobil zavarovalnino, podkupnino je prejel tudi v primeru, ko se je povezal z že obsojenim vlomilcem in mu dal koristne informacije o alarmu, sefu in ključu v trgovini Tuš na Dobu pri Domžalah, s katerimi je bil seznanjen, ker je pred časom obravnaval vlom v to prodajalno. Poleg tega pa je tudi preprodajal tablete dormicum.