Iskalna akcija na Mangartu zaenkrat zaključena

V okviru današnje helikopterske reševalne akcije na Mangartu so vodnik z reševalnim psom, zdravnik in reševalec temeljito pregledali vrh gore, pri čemer pa novih sledi o pogrešanem alpinistu niso našli.

Objavljeno
22. marec 2007 15.05
Zasneženi Mangart
Bovec - V okviru današnje helikopterske reševalne akcije na Mangartu so vodnik z reševalnim psom, zdravnik in reševalec temeljito, tudi s sondiranjem, pregledali vrh gore, pri čemer pa novih sledi o pogrešanem alpinistu niso našli. So pa v dolino prepeljali oba nahrbtnika in dva cepina, še dva cepina pa je verjetno s seboj vzel pogrešani alpinist. Reševalci so iskanje zaenkrat prekinili in bodo z njim nadaljevali, ko se bodo snežne razmere stabilizirale.

V dolino so prenesli preostalo opremo pogrešanih alpinistov


Kot je povedal vodja reševalne akcije Lado Mrakič z bovške postaje Gorske reševalne zveze Slovenije, so reševalno akcijo zaradi slabih vremenskih razmer uradno zaključili že v sredo, a so se na prošnjo policije na vrh s helikopterjem ponovno odpravili danes, da bi v dolino prenesli preostalo opremo pogrešanih alpinistov.

Kdaj se bodo lahko ponovno odpravili na vrh gore, je odvisno od vremena in predvsem temperatur, saj se sneg, dokler so te nizke, še ne bo sesedel, že konec tedna pa so napovedane nove padavine. Ker je nevarnost plazov velika, bodo reševalci območje v prihodnjih dneh opazovali le "od daleč", pojasnjuje Mrakič.

Kot je znano, sta se mlada alpinista, doma s Cerkljanskega, v nedeljo zaplezala v steni Mangarta in na vrh prispela šele ponoči. Zaradi slabih vremenskih razmer in izčrpanosti jima ni uspelo sestopiti, zato sta tam prenočila. Z reševalci sta bila prek mobilnega telefona nazadnje v stiku v ponedeljek zjutraj, nakar so reševalci v reševalni akciji enega od njiju v torek na vrhu našli mrtvega, drugega pa še iščejo.