Italijanski organi izdali priporne naloge v zadevi Balkanski bojevnik

Italijanski pravosodni organi so zoper sedem obtoženih v slovenskem delu zadeve izdali evropske priporne naloge.

Objavljeno
14. junij 2011 16.28
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je že začela s seznanjanjem obtoženih o nalogih, piše STA.

Obramba trdi, da o teh narokih sploh niso bili seznanjeni. Po pojasnilu okrožne državne tožilke Blanke Žgajnar so italijanski organi priporni nalog izdali zoper Dragana Tošića, Marka Bublića, Dejana Zupana, Đemajlija Manđuko, Anesa Selmana, Miralema Lucevića in Sandro Udrih.

Z izdajo evropskega pripornega naloga bi omenjeno sedmerico lahko izročili Italiji, kjer bi jim sodili, vendar se po pojasnilu obrambe to ne more zgoditi, dokler teče postopek v Sloveniji. Prav tako pa jim ne bi mogli soditi za ista kazniva dejanja kot v Sloveniji.

Danes zjutraj, še pred nadaljevanjem glavne obravnave, je preiskovalna sodnica z nalogom seznanila Tošića in Bublića, ostale pa bo predvidoma v prihodnjih dneh.

Zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića, Marko Bošnjak je opozoril, da je za narok izvedel zjutraj, ko se je mudil v kazenskopreiskovalni pisarni. Zato je menil, da "očitno vzporedno teče nek plan B, ki predstavlja obliko pritiska na postopek".

Tudi drugi Tošićev zagovornik Luka Zajc je prepričan, da v povezavi z obtoženimi tečejo tudi "zakulisni postopki". Cilj teh postopkov pa naj bi bilo Tošićevo sankcioniranje "za vsako ceno". Sporno se mu je zdelo, da naj bi bil evropski priporni nalog izdan v približno istem času kot obtožnica, zato je Zajc menil, da so ravnanja časovno in vsebinsko usklajena.

Obramba je zato zatrdila, da se je ponovno znašla v položaju presenečenja, prav tako so tožilstvu očitali, da jim ni razkrilo vse dokumentacije.

Žgajnarjeva je zagovornikom odgovorila, da je "očitno v tej teoriji zarote italijansko tožilstvo, policija in pravosodno ministrstvo skonstruiralo priporni nalog, ki predstavlja pritisk na sodišče". Dodala je, da ne ve, o katerih listinah obramba sploh govori in da tožilstvo ta trenutek nima nobenega dokumenta, ki ga še ne bi predložilo sodišču.

Bošnjak je po obravnavi napovedal, da bodo budno spremljali, ali se bo v spisu morda znašla še kakšna nova listina, saj je z vidika pravice do poštenega sojenja nujno, da se obrambi razkrije vse relevantne podatke.

Današnja obravnava se je sicer nadaljevala z branjem listin, obtoženi pa bodo morali na sodišče ponovno v četrtek.