Zidar spet na zatožni klopi

Predobravnavni narok glede poslov med SCT in Big Trading bo 18. oktobra, o počitniškem domu v Fiesi pa novembra.

Objavljeno
10. oktober 2012 19.36
Posodobljeno
11. oktober 2012 06.00
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Po še nepravnomočni obsodbi v aferi Čista lopata bo moral Ivan Zidar kmalu znova sesti na zatožno klop.

Že za prihodnji četrtek je na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisan predobravnavni narok, na katerem bi se moral nekdanji prvi mož SCT izreči o očitkih, ki se nanašajo na domnevno sporne svetovalne posle med podjetjema SCT in Big Trading.

Po obtožbi, ki jo je tožilstvo vložilo sredi marca, je SCT nakazal denar za svetovanja Big Trading, čeprav jih ta ni opravil.

Poleg Zidarja so obtoženi še njegov namestnik Aleksander Meze, direktor operativne izvedbe nizkih gradenj pri SCT Borut Willenpart, Alen Žagar iz SCT Primorska ter Leonardo F. Peklar in Irena Zarnik iz družbe Socius, prav tako lastnik in direktorica podjetja Big Trading, ter Big Trading kot pravna oseba. Tožilstvo vsem očita zlorabo položaja ali pravic, Zarnikovi pa še ponarejanje listin.

Obtoženci se bodo o krivdi lahko izrekli na predobravnavnem naroku 18. oktobra, ko bo znano, ali se je kdo od obtoženih s tožilstvom pripravljen poravnati.

Novembra dvakrat na sodišče

Že naslednji predobravnavni narok pa je razpisan za 9. november, in sicer v tako imenovani zadevi Fiesa. Tožilstvo je 4. avgusta 2010 po opravljeni preiskavi vložilo obtožbo zaradi domnevno sporne preprodaje gradbeno zazidljive parcele oziroma nekdanjega počitniškega doma SCT v Fiesi, poleg Zidarja sta se v obtožbi (pravnomočna je postala 22. februarja 2010) znašla še Stanislav Černe iz podjetja SCT Primorska in Jože Andrejašič, direktor podjetja Adriaing.

Zidarju očitajo storitev kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Leta 2006 je kot predsednik uprave SCT prodal nepremičnino v njeni lasti na območju Primorske družbi Adriaing za 345.518 evrov. Pri določitvi prodajne cene niso bili upoštevani stroški, nastali v zvezi s pridobitvijo gradbenega dovoljenja in so znašali 122.549 evra.

Ker je družba Adriaing to nepremičnino čez šest dni za enako kupnino prodala Zidarju in njegovi ženi, tokrat kot fizični osebi, je domnevno Zidar z zlorabo svojega položaja v SCT sebi in ženi omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi v znesku najmanj 122.549 evra, saj je bila vrednost nepremičnine ob podpisu pogodbe precej višja, kot je zanjo plačal Adriaing oziroma Zidar.

Sredi novembra je razpisan tudi narok zaradi civilne tožbe, ki jo je zoper Zidarja vložilo podjetje Liko Liboje.

To ga toži za 746.933 evrov zaradi sporne odprodaje SCT Tovarne kovinske opreme (TKO), s čimer je bil menda oškodovan SCT kot izključni družbenik SCT Naložb, s tem pa tudi upniki SCT. Za SCT TKO so menedžerji SCT uradno plačali 2,45 milijona, v resnici pa menda le 1,44 milijona evrov. Za plačilo preostalega dela kupnine so domnevno najeli posojilo, in to kar pri prodajalcu, podjetju SCT Naložbe.

Denar se je domnevno »vrtel« po slamnatih podjetjih

Sodišče še ni začelo obravnavati obtožbe, ki jo je specializirano državno tožilstvo konec lanskega leta vložilo proti Zidarju in še deveterici zaradi zlorabe položaja ali pravic, pomoči pri tem kaznivem dejanju, davčne utaje finančnih obveznosti in pranja denarja.

Po vzpostavitvi domnevno lažnega poslovnega odnosa med SCT in družbo Reklamni inženiring se je denar (skupaj dva milijona evrov), ki ga je SCT plačeval temu podjetju, menda nato naprej »vrtel« po tako imenovanih missing traderjih.

Na pravnomočnost čaka neposredna obtožba, vložena decembra 2010 zaradi zlorabe položaja ali pravic, več kaznivih dejanj ponarejanja listin in nadaljevanega kaznivega dejanja pranja denarja.

Po tej obtožbi so Zidar, Jože Prostor, Andrej Kranjc, Danica Mušič in Andrej Feguš družbo SCT med letoma 2004 in 2007 oškodovali za 3,1 milijona evrov. SCT je nakazoval plačila za fiktivne svetovalne posle na račune različnih slamnatih podjetij, ki sta jih po svetu odpirala dva izmed obtožencev, denar pa so si menda pozneje razdelili.

V tej zadevi je Kranjcu sodišče zamrznilo premoženje oziroma razpolaganje z nepremičninami, sklep pa velja do 21. decembra.

Premoženje SCT Holdinga še vedno »na ledu«

Proti Zidarju poteka tudi preiskava zaradi zlorabe položaja oziroma oškodovanja SCT in nekaterih hčerinskih družb za več kot tri milijone evrov (osumljenih je 22 ljudi), v predkazenskem postopku zaradi domnevnega oškodovanja upnikov v stečajnem postopku SCT, d. d., pa še vedno velja sklep o zamrznitvi dobrega milijona evrov SCT Holdinga na fiduciarnem računu enega od odvetnikov SCT Holdinga.

Denar, ki ga je sodišče zamrznilo na predlog tožilstva, je po prepričanju tožilcev v vzročni zvezi z oškodovanjem upnikov.