Iz Acronija ušel kislinski oblak

Med prečrpavanjem kislin je v ozračje ušel rumeno-rjav dim, vplivov na okolje po zagotovilih pristojnih ni bilo.

Objavljeno
15. december 2016 18.11
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Med pretakanjem fluorovodikove in dušikove kisline iz lužilnih kadi v cisterne v obratu 2400 v Acroniju je včeraj zjutraj iz cisterne začel uhajati rumeno-rjav dim. Kot so zatrdili v Acroniju, vplivov na zdravje in okolje zaradi izpusta ni bilo, čeprav obe kislini veljata za nevarni snovi.

Po besedah Jožeta Špiljaka iz Acronija so včeraj zjutraj v predelavi debele pločevine družbe začeli izvajati redni letni remont, pri čemer so morali izprazniti tudi lužilne kadi s fluorovodikovo in dušikovo kislino. Med prečrpavanjem kisline je iz cisterne začel uhajati rumeno-rjav dim, ki se je kot oblak dvignil nad območjem Trebeža. V roku ene ure je izrazito rumeno-rjava barva dima zbledela oziroma se je kislinski oblak razkadil.

Kot je dejal Špiljak, zaradi hitrega in strokovnega posredovanja zaposlenih, vplivov na zdravje in okolje ni bilo. Kislin po uhajanju dima niso prečrpali v cisterno, ampak so jih v nadaljnjo predelavo in uničenje k certificiranemu pooblaščenemu zbiralcu odpadkov odpeljali v kontejnerjih IBC, je še povedal Špiljak. V času izpusta so bili na kraju dogodka jeseniški poklicni gasilci, ki so bili tamkaj zaradi druge naloge in zato o dogodku niso bili posebej obveščeni.

Za kisline je sicer značilna jedkost. Ob stiku večje količine kisline s kožo lahko povzroči opekline, vpliva lahko tudi na oči, če je kislina v zraku, pa lahko draži dihala oziroma jih lahko poškoduje, če je koncentracija velika, nam je glede nevarne snovi povedala Vanja Bohinc, vodja laboratorija iz podjetja Atotech v Podnartu.