Iz ljubljanske šole izginili begunski deklici

Policija prosi za pomoč pri iskanju 11-letne Sarab Nooraldin Ibrahim in 9-letne Sumaye Nooraldin Ibrahim, ki ju pogrešajo od ponedeljka.

Objavljeno
07. junij 2017 18.55
jer*Grčija, begunci, motivi
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana - Od ponedeljka sta pogrešani državljanki Iraka, 11-letna Sarab Nooraldin Ibrahim in 9-letna Sumaya Nooraldin Ibrahim, obe prosilki za azil, ki sta bili na območju Ljubljane nameščeni v rejništvo, so sporočili ljubljanski policisti. Deklici sta v ponedeljek odšli v šolo, od koder pa se nista vrnili.

Deklici sta skupaj z mamo v Sloveniji prišli brez dokumentov. Sprva sta bivali v azilnem domu, ko pa je center za socialno delo presodil, da je njuna mama zaradi bolezni neprimerna za skrbništvo, sta bili dodeljeni Anki Marinšek, pri kateri sta od septembra lani, je poročal Radio Slovenija.

Obiskovali sta eno od ljubljanskih šol, iz katere pa se v ponedeljek nista več vrnili. Marinškova je podala prijavo na policijo, saj sumi, da sta deklici na poti v Nemčijo, kjer naj bi imeli sorodnike.

Policisti v zvezi s pogrešanima deklicama sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi.

Policija poziva vse, ki imajo koristne informacije o pogrešanima deklicama, da to sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali policijsko postajo Ljubljana Šiška, ali na eno od telefonskih številk: 01/583-37-00, interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

V društvu Ključ, ki se bori proti trgovini z ljudmi, opozarjajo, da je ostalo le še 20 od skupno 200 otrok, ki so v državo prišli lani, je še poročal Radio Slovenija. Državo je lani zapustilo več kot 90 odstotkov mladostnikov, nastanjenih v dijaških domovih. »Otroci želijo nekam drugam, naprej. Da pa se to omogoči, so odgovorni tihotapci z ljudmi,« je povedala podpredsednica Društva Ključ Polona Kovač.

V društvu po njenih besedah verjamejo, da gre v pogostih primerih za trgovino z ljudmi. »Kako bi si ti otroci sicer lahko plačali pot, razen da ponudijo neke storitve?« se sprašuje Kovačeva.