Iz pipe je tekla voda, okužena z bakterijo E. coli

Starši dečka, ki je umrl zaradi okužbe z bakterijo, odgovornost terjajo od komunalnega podjetja.

Objavljeno
28. september 2012 20.49
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Še ne leto dni star deček je avgusta lani umrl po zapletih, ki so bile posledica okužbe z bakterijo E. coli, ki je bila v vodi, njegovi starši pa odgovornost terjajo od Javnega podjetja Komunala Cerknica. Ker je to zavrnilo njihov odškodninski zahtevek, bo zadnjo besedo, kot kaže, imelo sodišče, saj starši nameravajo vložiti tožbo.

Jakob je umrl 17. avgusta lani. Kot neposredni vzrok smrti so zdravniki navedli septični šok, ta pa je bil posledica hemolitičnega uremičnega sindroma (HUS), redkega hudega zapleta, ki se je razvil zaradi okužbe z bakterijo Escherichia coli in ki povzroči odpoved ledvic.

Okužilo se je več kot 200 ljudi

Nekaj mesecev prej se je v občini Loška dolina s to bakterijo zaradi onesnaženega zajetja vode okužilo več kot 200 ljudi – slabo so se počutili, imeli so povišano telesno temperaturo, bruhali so in imeli drisko.

Prve ukrepe na območju Loške doline so uvedli na začetku junija lani, ko je Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto po večjih nalivih čez konec tedna 7. junija lani odvzel vzorce vode, za katere so dan pozneje neuradni podatki kazali na sum velike fekalne onesnaženosti.

Zdravstveni inšpektorat je 23. junija lani z odločbo cerkniškemu komunalnemu podjetju prepovedal uporabo vira Obrh za napajanje vodnega sistema Stari trg - Lož, štiri dni za tem pa mu je naložil določene ukrepe.

Med drugim, da uporabnike pitne vode obvešča o načinu uporabe vode oziroma da dopolni obstoječi načrt, opravi analizo dejavnikov tveganja in podobno; uvedli so prepoved pitja vode in njeno prekuhavanje.

Dvomesečno zdravljenje ni bilo uspešno

A voda, okužena z bakterijo E. coli, je bila usodna za takrat komaj desetmesečnega Jakoba, ki se je okužil z zaužitjem vode neposredno iz pipe, domnevno 5. junija lani. Kljub vsem naporom in zdravljenju, ki je trajalo dobra dva meseca, najprej na ljubljanski infekcijski kliniki, nato na kirurški in pediatrični kliniki, mu zdravniki niso mogli pomagati.

Utrpel je akutno ledvično odpoved, ki je predvsem posledica osnovne bolezni HUS, med nadomestnim zdravljenjem ledvic pa se je pri dečkovem oslabljenem in za okužbe dovzetnem organizmu razvila sepsa oziroma septični šok, ki je bil neposredni vzrok smrti, pojasnjuje odvetnik Jožef Klavdij Novak iz Odvetniške družbe Čeferin, ki je prevzela zastopanje staršev.

Ker je vzrok za okužbo in posledično smrt dečka onesnažena voda, je po trditvah odvetnika za tragični dogodek odgovorno Javno podjetje Komunala Cerknica. Zato je nanj v imenu štiričlanske družine umrlega malčka naslovil odškodninski zahtevek in za vsakega člana družine zahteval po 20.000 evrov. Cerkniško komunalno podjetje je zahtevek zavrnilo, zato namerava Novak vložiti civilno tožbo.

Vir okužbe je bila kontaminirana pitna voda

Poročilo ljubljanskega zavoda za zdravstveno varstvo dokazuje, da je vir okužbe kontaminirana voda, takšna voda pa je pravno gledano nevarna stvar, utemeljuje vložitev tožbe odvetnik Novak.

»Upravljavec je namreč tisti, ki v skladu z dolžno skrbnostjo strokovnjaka mora skrbeti za upravljanje vodooskrbnega sistema tako, da distribuira ustrezno pitno vodo in spoštuje vse predpise. Voda pa ni bila ustrezna,« navaja Novak in dodaja, da uporabniki v času nastanka škodnega primera »niso bili obveščeni o oporečnosti vode«.

Zaradi onesnaženja vode je zdravstveni inšpektorat proti cerkniškemu komunalnemu podjetju uvedel prekrškovni postopek in mu izdal odločbo o prekršku po zakonu o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili.