Iz tovornjaka iztekala žveplena kislina

Zaradi nepravilnega ravnanja s tovorom bo italijansko podjetje moralo plačati 4000 evrov globe, voznik pa 800.

Objavljeno
26. september 2013 19.30
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Danes zjutraj je patrulja policistov ljubljanske postaje za izravnalne ukrepe na počivališču Lukovica v smeri Maribora ustavila vlečno vozilo s polpriklopnikom italijanskih registrskih tablic, ker je s polpriklopnega vozila iztekala neznana tekočina.

Po pregledu tovora so policisti ugotovili, da iz tovornega dela, kjer so bili naloženi rabljeni avtomobilski akumulatorji, izteka izjemno jedka žveplena kislina. Za nekaj časa so zaprli bližnjo bencinsko črpalko, v obravnavo primera pa se je kmalu vključila tudi patrulja Specializirane enote za nadzor prometa (SENP), ki je prevzela postopek. Kmalu so ugotovili, da je kislina začela iztekati zaradi nepravilnega nakladanja akumulatorjev, ki so se pri tem poškodovali, in poškodovanega kontejnerja, v katerem so bili akumulatorji naloženi.

Zaradi nepravilnega ravnanja s tovorom in posledično iztekanja kisline je bil zoper prevozno podjetje izdan plačilni nalog v višini 4000 evrov, saj je podjetje kot prevzelo nevarno blago v embalaži, ki ni bila ustrezna za shranjevanje rabljenih avtomobilskih akumulatorjev. Plačilni nalog v višini 800 evrov je dobil tudi voznik, ki pred nakladanjem tovora in med prevozom ni upošteval vseh varnostnih ukrepov.