Izdale so ga sledi na neeksplodirani bombi

Vojaško bombo odvrgel sosed nekdanje tožilke, gre za 27-letnika, starega znanca policije.

Objavljeno
22. september 2014 16.13
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Po eksploziji bombe pred stanovanjsko hišo upokojene državne tožilke Jožice Boljte Brus je brž stekla intenzivna kriminalistična preiskava. Na sled so prišli 27-letnemu osumljencu, ki je le tri dni prej prišel iz zapora.

Zahtevna preiskava bombnega napada je v petek obrodila sadove, ko so nadeli lisice domnevnemu storilcu. Gre za 27-letnega Ljubljančana, po naših podatkih Matevža Zajca, ki je policistom in pravosodnim organom dobro znan. Zdaj že upokojena državna tožilka Jožica Boljte Brus, znana po svoji odločnosti in strokovnosti, ga menda nikoli ni obravnavala, zato kriminalistom motiv še ni povsem razjasnjen in delo nadaljujejo. Marjan Fank, direktor uprave kriminalistične policije, je pojasnil, da osumljenec biva v neposredni bližini hiše nekdanje tožilke.

Sedemindvajsetletni bombaš ni dolgo dihal na svobodi, saj si je nova huda kazniva dejanja privoščil le tri dni po prihodu iz zapora. Preiskovalni sodnik ga je po zaslišanju poslal v pripor, glede na očitana kazniva dejanja pa bo za zapahi najbrž preživel nekaj let. Fank je povedal, da so ga kazensko ovadili zaradi kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in neupravičenega prometa z orožjem oziroma eksplozivi.

»Motivov za kaznivo dejanje je bilo veliko, zato je šlo za zahtevno preiskavo, ki so jo prevzeli kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, sodelovali pa so s kolegi iz ljubljanske policijske uprave,« pravi Fank, ki je potrdil, da je osumljenec odvrgel vojaško ročno bombo. Ta je poleg tožilkine hiše in tam parkiranega vozila poškodovala še pročelje sosednje hiše. Škoda sicer ni ogromna, okoli tisoč evrov je je po izračunih policistov. Kot je znano, so kmalu po napadu tožilki nudili ustrezno varovanje, Fank pa, razumljivo, ne razkriva, kakšni so zdaj ukrepi glede varnosti Boljte Brusove in družinskih članov. Predvsem, ker motiv še zdaj ni povsem znan. »Na podlagi zagovora osumljenca preverjamo vse okoliščine, iskanje motiva pa seveda poteka tudi v smeri tožilkinega dela.« Osumljenec je dejanje priznal, ni pa še povsem jasno, ali se je kaznivega obračuna lotil sam ali je to izvršil le po naročilu.

Ena bomba je zatajila

Kot smo že poročali, je počilo v ponedeljek okoli 22.30 pred stanovanjsko hišo tožilke v Mostah. Policija podrobnosti preiskave ne razkriva, neuradno pa je storilec odvrgel dve ročni bombi, a je ena zatajila. Prav na tisti so forenziki našli biološke sledi osumljenca in glede na njegovo pestro kriminalno preteklost (nasilništvo, požigi, telesne poškodbe, ...) so njegove biometrične podatke seveda imeli v policijski evidenci.

Jožica Boljte Brus je bila svojčas tudi vodja posebne tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala, v pestri karieri pa je imela opraviti z več odmevnejšimi primeri. Med drugim je kazensko preganjala nekdanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Borisa Šuštarja in sodišče prepričala, da spada za zapahe. V razpravni dvorani je med tožilci sedela tudi v primeru umorov podjetnikov Milana Tilija in Dušana Mavriča ter ugrabitve Dušana Gačnika. Sodišče je trojico obtoženih, Jožefa Kovača, Zvonimirja Vojsko in Marka Kosa, obsodilo. Kovač je dobil najvišjo možno, 30-letno zaporno kazen.

Tako surovega napada na tožilstvu ne pomnijo, so se pa na Društvu državnih tožilcev Slovenije že pred dnevi odzvali. Kot ugotavljajo v društvu, so tožilci in tudi sodniki pogosto tarče napadov v zvezi s svojo službo. A želijo javnosti zagotoviti, da se tožilci grožnjam ne bodo uklonili. »Zavedamo se, da naš poklic zahteva ne le nenehno izjemno pripravljenost, skoncentriranost, strokovnost, študij, temveč tudi pogum in izpostavljenost, pri čemer kot tožilci nasprotujemo vsem oblikam nasilja, še posebej pa tistim, ki želijo zaustaviti ali upočasniti naše delo ali nanj neposredno vplivati.«

Na prostosti so pa še vedno bombaši, ki so pred petimi leti pred stanovanjsko hišo ljubljanske okrožne sodnice Katarine Turk Lukan v Radovljici podstavili eksploziv. Šlo je za surov napad brez primere, saj so peklenski stroj podstavili k oknu otroške sobe. Sodničina mladoletna hči je bila takrat ranjena. Kdo si je s tem umazal roke, policija še preiskuje.