Izolski ribič preživel trk s tovorno ladjo

Včerajšnja gosta megla je skoraj vzela življenje obalnemu ribiču, ki so ga po naključju rešili izolski ribiči. Zasilno reševanje ponesrečenca je opravil lastnik ribiške ladje Bonassa Cristian Pugliese s posadko.

Objavljeno
09. februar 2011 13.00
Vojko Rotar, Koper
Vojko Rotar, Koper
Izola, Koper - Včerajšnja gosta megla bi bila skoraj usodna za obalnega ribiča, ki so ga po naključju rešili izolski ribiči. Reševanje ponesrečenca je opravil lastnik ribiške ladje Bonassa Cristian Pugliese s posadko, ki je povedal, da so popoldan delali in okoli 16. ure opazili nekaj plavajočih razbitin. »Približno tri milje izza rta Ronk smo na radarju opazili nekaj znakov in posumili, da se je zgodila nesreča, saj je manjkala ena ladja. Nenadoma smo zagledali ribiča in psa, ki sta plavala na kosu palube. V morju sta bila približno tri ure. Odpeljali smo ju na kopno, kjer so ju takoj oskrbeli reševalci. Ribič je sedaj v izolski bolnišnici, slišala sva se malo prej in je v razmeroma dobrem stanju«, je reševanje opisal Cristian Pugliese, ki meni, da so kolega rešili skoraj gotove smrti.

Več podatkov o nesreči nam je dal ribiški inšpektor Ivo Maraspin, ki je kritiziral način ribarjenja. »Bilo je tako, kod bi stali sredi ceste in čakali, da ulovite zajca«. Kot je pojasnil Maraspin, je ponesrečeni ribič neprevidno plul na shemi ločene plovbe. Dejal je še, da primer sicer obravanavajo v Trstu, saj se je nesreča zgodila na redni liniji Turčija - Trst. Po njegovih informacijah je ladja teže 12.000 BRT plula z normalno hitrostjo 19 vozlov in imela vklopljene zvočne signale, ki so predpisani za plovbo v megli. »Ladja je oplazila ribiča, ne da bi posadka opazila karkoli, saj je bila vidljivost majhna. Ribič ima veliko sreče, da je ostal živ«, je še ocenil Maraspin.