Izredni nadzor na celjski policijski upravi

Direktor Policijske uprave Celje je zaradi ponedeljkove prometne nesreče, v kateri je umrla 47-letnica, uvedel izredni nadzor nad zakonitostjo in strokovnostjo dela dveh policistov.

Objavljeno
30. oktober 2009 10.34
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Celje - Direktor Policijske uprave Celje Karol Turk je v torek odredil izredni nadzor nad zakonitostjo in strokovnostjo dela dveh policistov, ki sta obravnavala ponedeljkovo prometno nesrečo v celjski soseski Nova vas. Povzročil jo je 36-letni voznik, ki je po tej nesreči povzročil še tragično nesrečo, v kateri je umrla 47-letna voznica.

 

Kot je danes povedala tiskovna predstavnica celjske policijske uprave Milena Trbulin, bodo med izrednim nadzorom preiskali vse okoliščine prve prometne nesreče. Policista, ki omenjenega voznika nista preizkusila z alkotestom, saj sta presodila, da to glede na njegovo stanje ni potrebno, naj bi po ogledu nesreče ugotovila, da je v nesreči nastala samo gmotna škoda, vzrok zanjo pa je bila prekratka varnostna razdalja.

 

Ker je šlo za prometno nesrečo z neznatno nevarnostjo, sta policista udeležencema izdala le obvestili o odstopu ogleda kraja prometne nesreče, kot je praksa v takšnih primerih. Očividci nesreče pa navajajo, da se je voznik do voznice osebnega avtomobila, v katerega je trčil, vedel zelo neprimerno. Po tej nesreči je 36-letni voznik nadaljeval vožnjo ter uro in pol kasneje na Kidričevi cesti v Celju čelno trčil v osebno vozilo 47-letne voznice, ki je umrla na kraju nesreče.

Sicer se voznik zaradi hudih telesnih poškodb zdravi v celjski bolnišnici, vendar po zagotovilih Trbulinove ni več v kritičnem stanju.

Morebitne priče naj se oglasijo na najbližji policijski postaji

Turk je poudaril, da večjega števila prič nesreče v Novi vasi ni bilo, razen enega moškega, ki se je pogovarjal z voznikom. Zato policisti prosijo to pričo, da se oglasi na najbližji policijski postaji.

Turk je ocene, da je bil 36-letnik vinjen, s kar precejšnjo količino alkohola v krvi, označil kot čiste špekulacije. Sicer je policija njegovo kri po tragični nesreči na Kidričevi cesti v Celju, v kateri je umrla 47-letna voznica, zgodila pa se je le uro in pol po nesreči v Novi vasi, poslala na inštitut za sodno medicino. Na rezultate je treba čakati dva do tri tedne.

Po njegovem mnenju sta policista glede na pravne norme ravnala zakonito, ostaja pa odprto vprašanje, ali sta zaznala alkohol pri 36-letnem vozniku. To bodo zdaj skušali ugotoviti med izrednim nadzorom. Če se bo ugotovilo, da sta policista alkohol zaznala, nista pa ukrepala, to pomeni, da sta zgrešila kaznivo dejanje nevestnega dela v službi.

Turk je še dodal, da gre za vestna in pridna policista, ki še vedno delata, zaradi omenjenega dogodka pa sta pretresena.