Izsledili strelca v ameriškem nakupovalnem središču

FBI je izsledil strelca, ki je v nakupovalnem centru v Salt Lake Cityju v ubil pet ljudi. Zvezni preiskovalni urad trdi, da motivi za njegovo dejanje še niso znani.

Objavljeno
15. februar 2007 11.17
Še neidentificirana žrtev streljanja v nakupovalnem centru Trolly Square Mall, Salt Lake City
Salt lake City - Morilec, ki je v nakupovalnem centru v Salt Lake Cityju v brezglavem streljanju ustrelil pet ljudi, je 18-letni državljan iz BiH Sulejman Talović. Kot je dejal predstavnik ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), motivi za njegovo dejanje še niso znani.

"Preprosto ni moč razložiti. Hodil je naokoli in streljal na vsakogar, ki ga je zagledal," je dejal agent FBI Patrick Kiernan.

Kot poroča na spletni strani ameriška televizijska mreža CNN, je bratranec Sulejmana v sredo povedal, da je Sulejman, ki ga je po ponedeljkovem streljanju policija v Salt Lake Cityju ustrelila, preživel obleganje Srebrenice med vojno v BiH od 1992 do 1995, kjer so bosanski Srbi ob zavzetju mesta pobili okoli 8000 Muslimanov.

Begunsko družino so evakuirali Združeni narodi

Sulejmana in njegovo mamo so iz Srebrenice evakuirali Združeni narodi, nato pa jima je tudi uspelo najti očeta. Sulejman naj bi zapustil Srebrenico dve leti pred zavzetjem mesta.

Sulejman je bil star le štiri leta, ko sta skupaj z mamo peš pobegnila iz vasi Taloviči, oče Suljo pa je iz vasi pobegnil prek gora skupaj s prijatelji. Družina je nato kot begunci do leta 1998 živela v BiH. V tem obdobju so nekaj časa živeli tudi v Srebrenici. V ZDA je Sulejman skupaj s starši in tremi sestrami živel v manjši hiši. Sosedje so ga opisali kot suhega in osamljenega dečka, ki se je oblačil v črno.

Sulejman Talovič je v ponedeljek zvečer s pištolo in po navedbah policije z "nahrbtnikom polnim razstreliva" streljal na devet ljudi, od tega je usodno ranil dva moška, dve ženski in 15-letno deklico. Od štirih ranjenih ljudi sta dve osebi še vedno v kritičnem stanju. Preiskava o tem, kako je mladoletnik prišel do orožja, že poteka.