Izvedenec: Za nesrečo je kriv strojevodja

Dopolnjeno izvedensko mnenje za nesrečo na Jesenicah bodo obravnavali novembra.

Objavljeno
03. september 2014 19.52
*bra* zelezniska nesreca Jesenice
Blaž Račič, kronika
Blaž Račič, kronika
Kranj – Sojenje Andreju Ponikvarju, ki je obtožen, da je odgovoren za nesrečo potniškega in tovornega vlaka konec avgusta 2011 na jeseniški železniški postaji, se bo po dopolnitvi izvedenskega mnenja nadaljevalo na začetku novembra, je danes po koncu naroka dejala sodnica Andrijana Ahačič.

V izvedenskem mnenju je Jadran Možina ugotovil, da je strojevodja potniškega vlaka Andrej Ponikvar odgovoren za železniško nesrečo, v kateri se je skupaj poškodovalo 34 potnikov, od tega sedem huje. Nastalo je za 1,57 milijona evrov materialne škode, poleg tega so poškodovanim potnikom izplačali še za dobrih sto tisoč evrov odškodnin, so sporočili s SŽ. Možina je sodišču predstavil še druge ugotovitve in dejal, da je odkril več nepravilnosti pri ravnanju železniškega osebja, vendar mnenja o strojevodjevi odgovornosti za nesrečo ni spremenil. Zaradi dodatnih vprašanj bo izvedensko mnenje dopolnil z ugotovitvami o pravilnosti delovanja naprav, ki so bile v uporabi v času nesreče.

Preiskava je temeljila na delovanju signalnovarnostne naprave, ki je v času nesreče delovala brezhibno, je zatrdil Janko Pavlič, predsednik komisije SŽ, ki je preiskovala posledice nesreče. Po njegovem kljub temu, da tiskalnik, ki beleži uporabo signalnovarnostne naprave (in ni del te naprave), ni deloval pravilno, ter kljub težko čitljivemu traku iz registrske naprave na potniškem vlaku ostaja dovolj dokazov o strojevodjevi odgovornosti. Po nesreči je namreč ostala blokirana vozna pot na signalnovarnostni napravi, kar je za Pavliča zelo pomemben dokaz.