Jakupija ni motila Arina, ampak njena družina

Jakupi ne miruje niti v priporu. S smrtjo je menda zagrozil svoji nekdanji ženi, če bi na sodišču pričala proti njemu.

Objavljeno
21. april 2017 13.47
Sanda Alibabić
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj − Na tukajšnjem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Mirzanu Jakupiju in Sandi Alibabić, ki ju obtožnica bremeni več kaznivih dejanj, med katerimi je tudi povzročitev hudih telesnih poškodb, zaradi katerih je julija lani umrla dveletna Arina − jeseniška deklica.

Glavna obravnava se je nadaljevala z zaslišanjem Mirzana Jakupija, vendar mu zagovornica soobtožene Sande Alibabić odvetnica Darja Roblek ni postavila niti enega vprašanja, saj se je Jakupi odločil, da na vprašanja odvetnice ne bo odgovarjal, in je nato odgovarjal le še na vprašanja sodnice Milene Turuk. Vprašanja sodnice so se večinoma nanašala na izpoved Sande Alibabić. S tem je Jakupi ravnal enako kot soobtožena, ki prav tako ni odgovarjala na vprašanja zagovornika soobtoženega Jakupija, odvetnika Damjana Pavlina.

Med Jakupijevimi odgovori na vprašanja sodnice se je ponavljalo že videno v tem procesu, saj obtožena krivdo in odgovornost za hude poškodbe deklice in njeno smrt prelagata drug na drugega. Tako je z besedami: »Ne drži!« med drugim zavrnil navedbo Alibabićeve, ki je dejala, da se Jakupi z Arino po Jesenicah nikoli ni sprehajal. Povedal je še, da je v sedmih mesecih, kar sta bila z Alibabićevo skupaj, na Arino sam pazil skupaj vsega deset minut. O odnosu do Arine je Jakupi zatrdil, da je z njo ravnal enako kot s svojimi otroki. Zatrdil je tudi, da ga Arina nikoli ni motila in da ga je motila le Arinina družina.

V nadaljevanju glavne obravnave včeraj je sodnica nato prebrala več policijskih in drugih zapisnikov, ki so nastali v času preiskave po tragični smrti male Arine. Ogledali so si tudi fotografije s kraja dogodka in fotografije, ki so bile shranjene na več mobilnih telefonih obtoženih. Med ogledovanjem fotografij je Arinina mati jokala, solzam in joku pa se med ogledom fotografij ni mogel upreti niti Mirzan Jakupi. A so se njegove solze hitro posušile, saj se med drugim ni spominjal, da bi Arina med svojimi igračami imela tudi plastičnega konjička, s katerim je domnevno po besedah Sande Alibabić natepel deklico.

Čeprav se Jakupi sodeč po odgovorih na sodišču številnih podrobnosti iz življenja v skupnem gospodinjstvu z Alibabićevo in Arino ne spominja, pa je včeraj na sodišču vseeno pokazal, da njegov spomin ni povsem opešal. Na vprašanje sodnice v zvezi z dogodki na usodni dan, drugega julija lani, ko so po malo Arino prihiteli reševalci, se je Jakupi namreč točno spomnil, da so na mizi v kuhinji tedaj ostali sončni kruh, štiri paštete, tri čokolade in dve steklenici Radenske.

V zapisniku o prihodu reševalcev na kraj dogodka je tedaj dežurni zdravnik med drugim ocenil, da deklica živi v neprimernih življenjskih okoliščinah, da je higiensko zanemarjena, da ni primerno hranjena. Tedaj je zapisal še, da je Arina ležala nezavestna na tleh zaradi posledic epileptičnega napada, med pregledom pa je na dekličinem telesu med drugim opazil tudi sledove starejših poškodb. Iz policijskih in drugih zapisnikov izhaja še, da hladilnik v kuhinji ni delal, da je bilo v stanovanju zakajeno in zatohlo, med pregledom so odkrili tudi več rjavih madežev (na Arininem ležišču, na stenah, odeji), za kar se je v analizi izkazalo, da so to madeži krvi.

Mirzan Jakupi tudi v priporu ne miruje. Kot je povedala Darja Roblek, je v gradivu na sodišču tudi dokumentacija o tem, da je Jakupi v priporu zagrozil svoji nekdanji ženi s smrtjo, če bo med pričanjem na sodišču pričala proti njemu in bo povedala kaj takega, kar bi ga lahko obremenilo.

Sojenje se bo z zaslišanjem kliničnega psihologa nadaljevalo v ponedeljek, ko bodo nastopili še nekateri izvedenci, zdravniki, policisti in druge priče. Med zaslišanjem kliničnega psihologa bodo predvidoma izključili javnost, je še dejala sodnica in dodala, da v nadaljevanju javnost verjetno ne bo izključena.