Janković ovaden zaradi Mercatorja

Postojnski policisti so ljubljanskega župana Zorana Jankovića in še tri nekdanje vodilne v Mercatorju ovadili zaradi zlorabe položaja, ker naj bi pri gradnji nakupovalnega centra v Nišu pobirali provizije.

Objavljeno
07. februar 2011 20.31
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil, preden je postal župan, tudi predsednik uprave Mercatorja, naj bi si preko prijateljskih podjetij skupaj s še tremi ovadenimi protipravno pridobil okoli 100.000 evrov. Neuradno naj bi bili med ovadenimi nekdanji člani uprave Mercatorja, poroča POP TV.

Ko je Janković prvič kandidiral za župansko mesto v Ljubljani, so revizorji opozarjali, da je podjetje Fakim iz Cipra porabilo 20.000 evrov za stroške in 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja za center v Nišu. Takrat je Janković dejal, da Mercator še ni začel graditi in da s posli podjetja Fakim ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij. Ovadbo zdaj obravnava ljubljansko tožilstvo, ki ima 90 dni časa, da odloči, kaj z ovadbo storiti.

Janković danes tega ni komentiral. Sprva je dejal, da niti ne ve, kaj bi lahko bil predmet ovadbe, nato pa je le pojasnil, da bi lahko bila to gradnja centra v Srbiji. Tudi njegov odvetnik Aleksander Čeferin se je zaradi ovadbe čudil. Povedal je, da bo vrnil odvetniško licenco, če bo zaradi tega Janković obsojen. Sicer tako Janković kot Čeferin ovadbe nista komentirala, saj je še nista videla.

Primer je iz revizije poslovanja Mercatorja, kjer je bilo izpostavljenih pet sklopov. Niški ni bil najbolj odmeven, veliko bolj je pred leti odmevala gradnja Mercatorjevih centrov v Sloveniji - Vrhnika, Podpeč, Grosuplje, saj so gradnjo le teh povezovali s podjetjem v lasti Jankovićevih sinov Electo, je še poročala omenjena televizija.