Janković potrdil, da ga preiskujejo zaradi projekta Stožice

Zoran Janković je poudaril, da so bili policisti, ki so pri njemu doma na vrata potrkali ob šesti uri, izjemno korektni.

Objavljeno
27. september 2012 17.43
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Ljubljanski župan in predsednik opozicijske Pozitivne Slovenije je po končani preiskavi v mestni hiši v izjavi za medije potrdil, da ga preiskujejo v zvezi s projektom Stožice.

Po Jankovićevih besedah policisti sumijo, da gre za tri kazniva dejanja - nevestno poslovanje, zloraba položaja in goljufija pri pridobivanju evropskih sredstev.

Poudaril je, da so bili policisti, ki so pri njemu doma na vrata potrkali ob šesti uri, izjemno korektni, kar so potrebovali, pa da so dobili, je povedal.

Sam ni želel ugibati o morebitnem ozadju preiskave, da se ne bo reklo, da se izgovarja na politiko. Kot je dejal, verjame v pravosodje in ostale organe, »ki so končno prišli, da se bo nehalo pisanje skozi posamezne kanale do posameznih medijev«. Sedaj imajo organi vse dokumente »in naj izvolijo«, je dodal.

V hišni preiskavi pri Jankoviću doma so policisti zasegli računalnik njegove žene Mije ter Jankovićev ipad. V mestni hiši pa so po Jankovićevih besedah zasegli računalnike vodje kabineta, podžupana Janeza Koželja in dveh tajnic, njemu pa ne, saj ga tudi nima.

Janković je dejal, da si bo današnji dan zapomnil po treh dogodkih. Prav danes je dobil tretjega vnuka, partnerica Damijana Jankovića je namreč rodila deklico.

Prav danes MOL po Jankovićevih besedah podpisuje »največjo pogodbo v Sloveniji«, vredno 112 milijonov evrov, večino sredstev pa je prispevala Evropska unija, hkrati pa so ga danes obiskali tudi policisti.

»Kar je policija iskala, je tudi dobila«

Kar je policija potrebovala, bi lahko namreč po Jankovićevi oceni dobila tudi, ne da bi hodila k njemu domov in v pisarno, saj da je vse zabeleženo v sistemu informatike, ki da pri njih izvrstno deluje.

Hkrati ga zanima, kaj imata njegova sinova s projektom Stožice, »in zdaj vidite, kaj pomeni priimek Janković, ko pravite, kako je lepo mojima dvema sinovoma«.

Janković je kasneje ob podpisu pogodbe za izgradnjo objektov za predelavo odpadkov z avstrijskim Strabagom dejal, da je prepričan, da je to strel v prazno, da ne bodo ničesar novega našli. Prepričan je, da je to najboljši projekt.

»Sedaj bodo morali končno najti strokovnjaka, ki bo določil vrednost investicije in boste ugotovili, da smo mi dobili več, kot smo pričakovali,« je dejal.

Županu se tudi zdi zanimivo, da njega preiskujejo zaradi nevestnega poslovanja, nikjer pa ni zasledil, da bi tu kdo kaj dobil.

»Na drugi strani pa bo šel zasebni partner v stečaj, če bo šlo tako naprej. Dobili smo zadevo, ki je bila izjemno finančno ugodna za občino, zasebni partner, ki naj bi zaradi mojega nevestnega položaja profitiral, gre pa v stečaj. Ne gre skupaj,« je poudaril in dodal, da je glede tega popolnoma miren.