Janša mora plačati

Višje sodišče je zavrnilo Janeza Janšo. Eugeniji Carl bo moral plačati 6000 evrov odškodnine.

Objavljeno
27. marec 2018 14.51
Janša razžalitev
Brane Piano
Brane Piano
Celje - O odškodnini 6000 evrov, ki jo je velenjsko okrajno sodišče jeseni 2016 prisodilo novinarki TV Slovenija Eugeniji Carl, ne bo ponovnega sojenja. Višje sodišče v Celju je zavrnilo pritožbo Janeza Janše in njegovega zastopnika Francija Matoza, naj razveljavi odločitev Okrajnega sodišča v Velenju z lanskega junija, ki ni razveljavilo zamudne sodbe o plačilu odškodnine.

Sodnik Franc Lesnik je lani zavrnil predlog predsednika SDS, naj postopek vrne na začetek, ker Janša ni prejel sodne pošte in ni mogel pravočasno odgovoriti na tožbo Carlove. Sodišče je štelo, da je bila po izteku zakonskega roka tožba Janši fiktivno vročena. Šlo je za tožbo novinarke TVS (in v ločenem postopku še za tožbo urednice na TVS Mojce Pašek Šetinc), ker ju je Janša pred dvema letoma v tvitu razžalil.

Velenjsko okrajno sodišče je v obeh primerih z zamudno sodbo, ker Janša na tožbi ni odgovoril, novinarkama prisodilo po 6000 evrov in Janši naložilo plačilo njunih pravdnih stroškov. Z Matozem sta se pritožila. Predlagala sta vrnitev v začetno stanje, saj da Janše ni bilo doma, v nabiralniku pa po vrnitvi z dopusta ni našel obvestila o pošiljki. Tako je za odškodnino, ki jo mora plačati, Janša izvedel šele iz medijev.

Na prvi stopnji so sledili dokazovanja o velikosti poštnega nabiralnika družine Janša v Silovi pri Velenju, zaslišanje poštarjev o primernosti velikosti nabiralnika in poskusih vročanja ter o tem, kdaj hodi družina Janša na dopust ...

A drugostopenjsko sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega, torej tudi, da se je pošiljka s tožbo Carlove pravilno štela za fiktivno vročeno. Da obvestila o pošti ob vrnitvi z dopusta ni bilo v nabiralniku, je Janša zatrdil šele v pritožbi.

Z odločitvijo višjega sodišča bo obveznost plačila 6000 evrov odškodnine in 654 evrov stroškov novinarki Carlovi postala pravnomočna.

Janšo čaka še kazenski pregon zaradi razžalitve

Medtem od lanskega aprila, ko so opravili oba predobravnavna naroka, Okrožno sodišče v Celju še ni razpisalo začetka dveh glavnih obravnav proti Janezu Janši v kazenskih zadevah zaradi razžalitve novinark v njegovem tvitu, da sta odsluženi prostitutki. Oba kazenska pregona Janše je vložil odvetnik Stojan Zdolšek, zastopnik Carlove in Šetinčeve, ki je na predobravnavnem naroku dejal: »Takšen način obravnave novinarjev, ki opravljajo svojo vlogo tako, da poročajo o pomembnem dogajanju v družbi, je prostaški.«

Za tovrstno kaznivo dejanje je predvidena denarna ali do šestmesečna zaporna kazen.