Janša oproščen očitkov žaljive obdolžitve Francija Perčiča

Predsednik SDS je imel utemeljen vzrok verjeti v resničnost izrečenega, meni sodišče.

Objavljeno
16. december 2015 21.43
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Ljubljansko okrožno sodišče je Janeza Janšo oprostilo očitkov v zasebni kazenski tožbi Francija Perčiča, ki je Janši očital, da ga je žaljivo obdolžil, ko ga je označil za udbovca. Sodba še ni pravnomočna, Perčič pa je napovedal pritožbo.

Svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Franci Perčič je tožbo vložil zaradi besed, »da obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je bil Perčič udbovec«. Janša je sporne besede izrekel septembra 2010 pred televizijskimi kamerami Kanala A po prvi glavni obravnavi v pravdi, ki jo je bil Perčič sprožil proti SDS zaradi zapisov na strankini spletni strani oktobra 2008 in junija 2009 v sestavkih Maske padajo in Perčičmeter. Takrat ga je SDS označila za »najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe«, povezala ga je z »velikim pokom« (afero Patria), sodelovanjem pri aferi Depala vas in zavlačevanjem v stečajnem postopku Elana in je bila zato v civilnem postopku obsojena na plačilo odškodnine.

Prepričan, da je mikrofilm zmanipuliran

Perčič očitke o udbovcu ves čas zavrača in pravi, da je bil Janša v času, ko se je začela »kampanja proti njemu«, predsednik vlade in je imel dostop do vseh dokumentov, s katerimi bi lahko dokazal njegovo sodelovanje z Udbo, a je predložil le mikrofilm, za katerega pa je Perčič prepričan, da je zmanipuliran. Janša se je po drugi strani zagovarjal, da ne gre za vrednostno sodbo, »ampak za dejstvo, ki je preverljivo«, pri tem pa se je skliceval ravno na podatke z mikrofilma iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga je bila SDS za potrebe pravdnega postopka pridobila od avtorja knjige Med svobodo in rdečo zvezdo Dušana Lajovica. Ta je pred meseci mikrofilm predal Arhivu Republike Slovenije.

Sodnica Deja Kozjek je po zaslišanju treh prič iz arhiva Janši izrekla oprostilno sodbo. Janšev odvetnik Franci Matoz nam je vzroke sodbe povzel, da je mikrofilm avtentičen, kar so potrdile danes zaslišane priče, ali je avtentična tudi vsebina, se ne ve, a glede na druge primerljive podatke oziroma šifre, pod katerimi so vodili sodelavce Udbe, je imel Janša utemeljen vzrok verjeti, da je bil Perčič v prejšnjem režimu povezan z Udbo.

Janša se današnje obravnave ni udeležil.